keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Prigozhinin puheet Stalinin vainoista säikäyttivät eliitin

Venäjän eliitti on säikähtänyt Jevgeni Prigozhinin puheita Stalinin vainoista, kertovat verkkolehdet The Insider ja The Moscow Times. Yksityisarmeija Wagnerin omistava "Putinin kokki" kehottaa aloittamaan puhdistukset ja tuhoamaan rikkaat liikemiehet.

Telegram-kanavallaan esiintyneen Prigozhinin mukaan Venäjän raharikkaat suhtautuvat välinpitämättömästi maan Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan: "Täytyy ottaa käyttöön välineet ja mekanismit näiden ihmisten täydelliseksi tuhoamiseksi liikemiehinä. Heidän suhteensa tarvitaan pikaisesti Stalinin vainoja."

Nousukiidossa olevan Prigozhinin lausunto on saanut Venäjän taloudellisen ja poliittisen eliitin huolestumaan. Ahdistusta lisää se, että Prigozhin on hyökännyt avoimesti kenraaleja ja Pietarin kuvernööriä Aleksandr Beglovia vastaan. Byrokraatit näkevät Wagnerin omistajan vaikutusvallan kasvun ja Kremlin haluttomuuden puolustaa omiaan. Maassa ollaan siirtymässä sotatalouteen, joka muistuttaa toisen maailmansodan päiviä. Myös sotapropagandassa toistellaan Stalinin ajan retoriikkaa.

Erään korkea-arvoisen virkamiehen mukaan nykytilannetta voi verrata sotilasdiktatuuriin, vaikka mitään vallankaappausta ei ole tapahtunut. Toisten mielestä Venäjän eliitin ilmapiiriä hallitsee kauhu. Monet kyselevät toisiltaan, ovatko he lähettäneet omaisensa turvalliseen paikkaan ennen liikekannallepanoa.

Eliitin mielestä hyökkäys Ukrainaan oli kauhea virhe, joka tekee Venäjästä heikon ja eristetyn. Se ei kuitenkaan sekaannu politiikkaan, koska haluaa säilyttää omaisuutensa. Hallituksessa on myös sodan vastustajia, mutta he eivät uskalla kohottaa ääntään. Putin puolestaan tukeutuu Prigozhinin ja Tshetshenian johtajan Ramzan Kadyrovin kaltaisiin haukkoihin, joilla on omat uskolliset yksityisarmeijansa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti