tiistai 8. marraskuuta 2022

Venäjä on maksanut tapporahat lähes 16 000 sotilaasta

Venäjä on maksanut yli 166,2 miljardia ruplaa kuolleiden sotilaiden omaisille ja haavoittuneille, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Tämä vastaa lähes 16 000 kaatunutta.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Putin allekirjoitti asetuksen 12,4 miljoonan ruplan korvauksesta kuolleen sotilaan omaisille. Tästä 9,4 miljoonaa tulee valtion vararahastosta ja loput kolme miljoonaa maksaa Sogaz-vakuutusyhtiö. Vararahaston maksuja varten valtionvarainministeriö on ottanut käyttöön uuden koodin budjetin erityismomentille. Ministeriön verkkosivuilta löytyy sille selitys, jonka mukaan rahat käytetään maksuihin kansalliskaartin ja puolustusministeriön kaatuneille työntekijöille.

Valtionkassan budjettisivustolta voi katsoa, paljonko kansalliskaartin ja puolustusministeriön kuolleille sotilaille on tähän asti maksettu. Kesäkuussa kaatuneille ja haavoittuneille oli myönnetty yhteensä 113 miljardia ruplaa. Marraskuun 2. päivään mennessä on käytetty 166,2 miljardia. Tämä summa on tarkoitettu vain Venäjän kansalaisille. Siihen eivät sisälly Luhanskin ja Donetskin alueiden kaatuneet, joita Putinin asetus ei koske, eivätkä erilaisten yksityisarmeijoiden sotilaat.

Samalta budjetin momentilta maksetaan korvauksia myös vakavasti haavoittuneille, jotka ovat saaneet pysyvän vamman eivätkä pysty jatkamaan asepalvelusta. Puolustusministeri Sergei Shoigu väittää, että yli 90 % haavoittuneista palaa armeijaan. Hänen sanojensa perusteella voidaan päätellä, että vammautumiskorvaukset muodostavat vain 10 % kokonaismäärästä.

Tällä varauksella voidaan laskea, että korvauksia on maksettu 15 800 kuolleesta sotilaasta ja lähes 1800 vammautuneesta. Suhde voi olla erilainen, mutta armeijan tappiot ylittävät joka tapauksessa 17 500 henkeä.

Lukuihin sisältyvät vain ne tapaukset, joissa korvaus on myönnetty pitkän paperisodan tuloksena. Sukulaiset (jos heitä on) saavat tietää kuolemasta joskus kuukausia myöhemmin. He keräävät tarvittavat asiakirjat, armeijan värväystoimistot lähettävät paperit puolustusministeriölle ja ministeriö pyytää korvaukset vararahastosta.

Laskelmassa ei ole huomioitu haavoittuneita, jotka pystyvät sairaalan jälkeen jatkamaan palvelustaan tai eivät ole saaneet työkyvyttömyyttä. Esimerkiksi lievän haavoittumisen tai vamman jälkeen sotilas saa kolmen miljoonan ruplan korvauksen Sogazilta, mutta nämä rahat tulevat suoraan vakuutusyhtiöltä eivätkä ne näy budjetissa. Jos oletetaan, että kaatuneiden ja haavoittuneiden suhde on 1:3, niin yli 45 000 henkeä on haavoittunut.

Venäjän puolustusministeriö raportoi kaatuneista viimeksi 21. syyskuuta, jolloin Sergei Shoigu ilmoitti heidän määräkseen 6 000 henkeä. BBC ja Mediazona ovat pystyneet vahvistamaan avoimista lähteistä 8 294 sotilaan kuoleman. Ukrainan armeija kertoo 76 000 kuolleesta venäläissotilaasta. Telegram-kanavan laskelman mukaiset 15 800 kaatunutta on enemmän kuin Neuvostoliitto menetti kymmenen vuotta kestäneessä Afganistanin sodassa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti