sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Venäjä romutti varusteluohjelmansa

Venäjän nykyhistorian suurin asevarusteluohjelma on heitetty romukoppaan, kertoo verkkolehti The Moscow News. Siihen on käytetty viimeisten kymmenen vuoden aikana 20 biljoonaa ruplaa budjettivaroja.

Presidentti Putin käski marraskuun alussa laatia uudet armeijan varustelunormit ja saattaa ne "vastaamaan asevoimien todellisia tarpeita". Määräys tulee panna toimeen marraskuun 14. päivään mennessä. Vastuuhenkilöiksi on nimetty pääministeri Mihail Mishustin ja puolustusministeri Sergei Shoigu.

Putin on käytännössä keskeyttänyt valtion varustelusuunnitelman, jonka mukaan sotateollisuus on viime vuosina toiminut. Asehankinnat ja sotateollisuuden rahoitus tapahtuvat nyt uusin perustein. Myös 22 biljoonan ruplan arvoisen uuden varustelusuunnitelman laatiminen on keskeytetty. Syynä on "prioriteettien tarkistaminen" Ukrainan sodasta saatujen kokemusten perusteella, kertovat puolustusministeriön ja sotateollisuuden lähteet.

2010-luvun alussa käynnistetty aseiden tuotanto-ohjelma söi vuosittain noin kaksi biljoonaa ruplaa eli kaksi kolmasosaa puolustusbudjetista. Suunnitelman mukaan vuoteen 2020 mennessä armeijan olisi pitänyt saada Armata-panssarivaunuja, uusia strategisia pommikoneita, 600 lentokonetta ja tuhansia helikoptereita. Nykyaikaisen aseistuksen osuuden oli määrä kasvaa 70 prosenttiin.

Venäjän armeija lähti kuitenkin Ukrainaan vanhalla kalustolla ja käytti muutamassa kuukaudessa loppuun tarkkuusohjusten varastonsa. Liikekannallepanon jälkeen kouluttamattomille sotilaille on jouduttu jakamaan toisen maailmansodan aikaisia varusteita. Saadakseen lisää aseita Kreml on kääntynyt Iranin ja Pohjois-Korean puoleen. Asepukuja on haettu Valko-Venäjältä.

Venäjän sotateollisuus ei tällä hetkellä kykene valmistamaan ja huoltamaan riittävästi Ukrainassa kaivattua aseistusta, sanoo Yhdysvaltojen apulaisvaltiovarainministeri Wally Adeyemo. Länsimaiden pakotteet ovat iskeneet sotateollisuuteen varsinkin korkean teknologian alalla. Tilanne on heikoin Venäjän mikroelektroniikassa, jolla ei ole käytännössa lainkaan komponentteja aseiden valmistukseen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti