tiistai 8. marraskuuta 2022

"Venäjän tulevaisuus on kuin piirakka"

Kremlissä ehdotetaan Venäjän tulevaisuuskuvaksi piirakkaa (kuvassa), jossa yhdistyy katkera, hapan ja makea, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Nyky-Venäjä nähdään "äiti-synnyinmaana lasermiekka kädessä" tai "hyvyyden suojelijana".

Venäjän mielikuvia on hahmotellut presidentin hallinnon virkailija Aleksandr Haritshev työryhmineen. Aineiston mudostavat maalis-toukokuussa käydyt "emotionaalis-figuratiiviset" ryhmäkeskustelut venäläisen maailmankuvan perustasta ja rakenteista. Tulokset on julkaistu tieteellisessä aikakauslehdessä.

Tutkijoiden mukaan Venäjän valtion vertauskuva on kansalaisten yhdessä kirjoittama romaani. Tämän konseptin puitteissa Venäjän tulevaisuus on "Gogolin polttama Kuolleiden sielujen toinen osa" ja "valtio on Tulilintu".

Kirjoittajat näkevät nyky-Venäjän "äiti-synnyinmaana lasermiekka kädessä", joka on venäläisten ylpeydenaihe ja opas tulevaisuuteen. Venäjän messiaaninen ajatus ilmenee Suurinkvisiittoria vastustavana "profeettamaana". Venäjä on myös "hyvyyden suojelija maailmassa".

Idealistinen käsitys tulevaisuden valtiosta edellyttää vertauskuvia "ihmekaupungista", jossa ihmiset ovat tasa-arvoisia, sekä "piirakasta", joka yhdistää harmonisesti eri asioita. Mekanistinen käsitys valtiosta esitetään monitahoista tulevaisuutta heijastavana "kaleidoskooppina" sekä yhteisöllistä tilaa luovana "keskikokokoisena magneettina".

Tutkijat ovat myös päätelleet, että "tulevaisuuden Venäjällä ihminen on ylpeä maastaan, vaikutusvaltainen ja tarpeellinen, aineellisesti turvattu ja vapaa tiettyjen yhteiselämän sääntöjen puitteissa". Käsitykset venäläisten itseilmaisusta ovat hyvin erilaisia kuin lännessä. Kirjoittajat uskovat, että Venäjällä "yksilö antaa panoksensa maan kehitykseen" ja että "kutsumuksen kapitalisaatiovaihe" ei ole välttämätön.

Venäjän uutiset epäilee, että "emotionaalis-figuratiiviset ryhmäkeskustelut" on käyty mielisairaalan suljetulla osastolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti