torstai 10. marraskuuta 2022

Propaganda vaikenee Hersonin luovuttamisesta

Putin ei ole kommentoinut Venäjän armeijan vetäytymistä Hersonista, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Valtion televisiokanavat salaavat katsojilta kaupungin antautumisen ja kutsuvat joukkojen vetäytymistä "uudelleenryhmittelyksi". Propagandistit vaikenevat tai perustelevat kenraalien päätöstä kaikin tavoin.

Samaan aikaan kun puolustusministeri Sergei Shoigu antoi määräyksen vetäytymiestä, Putin tapasi Venäjän lääketieteellis-biologisen viraston johtajan ja osallistui viraston 75-vuotisjuhlaan. Hän piti juhlassa puheen, mutta ei maininnut sanallakaan Hersonia.

Kremlin-mielinen polittinen analyytikko Sergei Markov kirjoitti blogissaan "täydellisestä sensuurista Hersonin suhteen", mutta poisti myöhemmin viestinsä. Propagandisti Vladimir Solovjov puolusteli vetäytymistä lainaamalla muun muassa Jevgeni Prigozhinin ja Ramzan Kadyrovin lausuntoja, joissa ylistettiin sodanjohdon päätöstä.

Valtion televisiokanavilla Hersonista vetäytyminen esitettiin mahdollisimman hämärästi ja epäselvästi. Ykköskanavalla tapausta kutsuttiin "joukkojen uudelleenryhmittelyksi". Uutislähetyksen juontaja sanoi, että kenraali Sergei Surovikin oli raportoinut Shoigulle Hersonin tilanteesta ja "viraston päällikkö kannatti päätöstä ryhmitellä joukot uudelleen ja ryhtyä puolustukseen Dneprin vasemmalla rannalla".

Rossija 1 -kanavalla kerrottiin Surovkinin raportista, mutta ei paljastettu sen sisältöä. Ennen puolustusministeriön videoa luettiin teksti, jossa Hersonia ei mainittu lainkaan. Kuultiin vain lauseita "kaikkinaisista toimista" venäläisten sotilaiden ja siviiliväestön pelastamiseksi.

NTV:n ohjelman ennakkomainoksissa kerrotiin "sotilasjohdon uudesta päätöksestä" avaamatta sen sisältöä. Juontaja ilmoitti "hälyttävästä tilanteesta Hersonin alueella", joka "vaatii nopeita ja vaikeita päätöksiä, muun muassa operaatioita Venäjän yksiköiden siirtämiseksi. Shoigu suostui tähän ja hyväksyi Surovkinin ehdotuksen." Putinia ei Hersonista vetäytymisen yhteydessä mainittu lainkaan.

Presidentin hallinto on aiemmin valmistellut ohjeet Venäjän ainoan hyökkäyssodassaan valtaaman aluepääkaupungin antautumisen varalle. Niissä korostetaan, että Hersonin suunta "on armeijalle vaikein sodan nykyisessä vaiheessa", ja että Ukraina on "valmis uhraamaan kymmeniä tuhansia omien ja vieraiden henkiä" saadakseen uutta apua lännestä. Venäjän joukot esitetään humanisteina, jotka "pyrkivät pelastamaan siviilien ja armeijan henkilöstön hengen".

Ohjeissa viitataan myös Naton juonitteluihin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin haluun "järjestää verinen show" ja räjäyttää Kahovkan pato. Putinia verrataan Pietari Suureen, joka "Ruotsia vastaan käydyssä sodassa veti myös joukkojaan Pultavaan ja säilytti siten voimansa ja voitti".

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti