maanantai 14. marraskuuta 2022

Kaupunkien joukkoliikenne hajoaa kaduille

Venäjän kaupungit ovat lakkauttaneet tänä vuonna 200 joukkoliikenteen reittiä, kertoo talouslehti RBK. Kaupunkiliikenteen reittien määrä on laskenut talouspakotteiden ja varaosapulan takia 4 % ja linja-autojen määrä 7 % . Kehitysyhtiö VEB:n mukaan 25 kaupungin liikenteeseen tarvittaisiin biljoonan ruplan investoinnit.

Liikennesuunnitteluyhtiö Simetran katsauksen mukaan Venäjän 84 suurimmassa kaupungissa on lakkautettu vuoden aikana 190 linja-autoreittiä ja 10 johdinautoreittiä. Linja-autojen määrä on laskenut näissä kaupungeissa 61 tuhannesta 56,7 tuhanteen ja johdinautojen ja raitiovaunujen määrä 11,9 tuhannesta 11,6 tuhanteen. Keskimääräinen liikenneväli on kasvanut 16:sta 19 minuuttiin ja matkustajien määrä on vähentynyt 1,2 prosentilla.

VEB:n varapuheenjohtaja Nikolai Zehomskin mukaan liikenneyhtiöiden ja kuljetuskaluston valmistajien toimintaa vaikeuttavat muun muassa logistiikkaketjujen katkeaminen, komponenttien saantiongelmat ja hintojen nousu. Monet venäläisyhtiöt ovat joutuneet vähentämään jyrkästi tuotantoaan maan Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aiheuttamien pakotteiden takia. Esimerkiksi Tihvinän vaunutehdas seisoi kesällä kahden ja puolen kuukauden ajan. Komponenttipulan odotetaan jatkuvan myös ensi vuonna.

Joukkoliikenteen kalustoa hyödynnetään Venäjän kaupungeissa sen hajoamiseen saakka, kertoo leasingyhtiö GTLK:n edustaja. Yhtiön mukaan maassa on yhteensä 440 000 linja-autoa, joista 84 % on käyttöikänsä päässä. Kaluston keski-ikä on 17,4 vuotta, kun normaali käyttöikä on kymmenen vuotta. 40 prosentilla alueista on alle sata linja-autoa 100 000 asukasta kohden.

Kaupunkiliikenteen kehittämiseen on vuoden 2022 budjetissa varattu 2,65 miljardia ruplaa. Näillä rahoilla saadaan yhdeksään suurkaupunkiin 271 kaasubussia, 59 dieselbussia ja 23 johdinautoa. VEB:n edustajan mukaan pelkästään 25 kaupungin joukkoliikenteen modernisointiin tarvitaan noin biljoonan ruplan investoinnit. Nykyisessä taloustilanteessa rahoituksen uskotaan kuitenkin vähenevän.

Kuvassa "Mad Maxiksi" ristitty neloslinjan johdinauto Rjazanissa helmikuussa 2022.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti