perjantai 18. marraskuuta 2022

Venäläinen vakooja anoo turvapaikkaa Virosta

Virossa vakoilusta tuomittu ja sittemmin Venäjälle vaihdettu Artjom Zintshenko on palannut Viroon ja anonut poliittista turvapaikkaa, kertoo Radio Svoboda. Hän sanoo, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan hänellä ei ole kotimaansa kanssa mitään yhteistä.

Zintshenko, jolla oli oleskelulupa Virossa, tuomittiin Tallinnassa vuonna 2017 vakoilusta Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n hyväksi viiden vuoden vankeuteen. Seuraavana vuonna hänet vaihdettiin Venäjällä vakoilusta tuomittuun Raivo Suteen. Vaihdon jälkeen hän asui Pietarissa.

Kotimaahansa palattuaan Zintshenko sanoo ymmärtäneensä, että Venäjä oli muuttunut "armottomaksi, nostalgiseksi ja imperialistiseksi diktatuuriksi". Hän katsoi Aleksei Navalnyin videoita ja närkästyi vallanpitäjien korruptiosta. Zintshenko sanoo osallistuneensa vaimonsa kanssa Navalnyin tukimielenosoituksiin tämän pidätyksen jälkeen.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Zintshenko myi asuntonsa ja matkusti syksyn alussa Viroon. Vaimo ja kolme poikaa lähtivät hänen kanssaan. Zintshenkon mukaan hänen lähisukulaisensa sotivat Ukrainassa Venäjää vastaan. "24. helmikuuta tuhosi minulta kaiken, mitä minun ja valtioni välillä oli", hän kertoo.

Viron vastavakoilun päällikkö Aleksander Toots sanoo, että kyseessä on ensimmäinen vastaava tapaus. Hänen mukaansa monet venäläisten turvallisuuspalvelujen työntekijät vastustavat sotaa: "He pitävät sitä rikoksena Venäjää ja venäläisiä vastaan. Olemme enemmän kuin iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä heidän kanssaan, jos he etsivät uutta asuinpaikkaa."

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti