tiistai 16. tammikuuta 2024

Venäläisprofessori vaatii kriittisen ajattelun kieltämistä

Venäjän finanssiyliopiston professori Dmitri Vinnik kehottaa kieltämään kriittisen ajattelun ja faktantarkistuksen yliopistoissa, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Läntisten arvojen mukainen tutkimus ja opetus on hänen mukaansa "soveltavaa russofobiaa", "kosmopolitismia" ja "snobismia".

Venäjän hallituksen yhteydessä toimivan Finanssiyliopiston humanistisen osaston professorin Dmitri Vinnikin mukaan korkeakoulujen opetusohjelmat on saatava vastaamaan valtion etuja. Hän kehottaa lakkauttamaan "niin sanotut kriittisen ajattelun ja faktantarkistuksen kurssit", joilla "ei ole mitään tekemistä filosofisen skeptisismin tai logiikan kanssa". Professorin mukaan "ulkomailta käsin pakotetut" kurssit ovat todellisuudessa "soveltavaa russofobiaa".

Vinnik kehottaa kieltämään myös kaikki opetusohjelmat, jotka eivät vastaa Venäjän "perinteisiä arvoja". Tällaisia ovat hänen mielestään "sukupuoleen, feminismiin, postmodernismiin ja pasifismiin" liittyvät aiheet ja kurssit. Professorin mukaan venäläisten on päästävä eroon käsityksista, joiden mukaan "filosofin on oltava pasifisti ja vastustettava valtiota". Tällaiset ilmiöt ovat "avointa kosmopolitismia ja älyllistä snobismia".

Samaa mieltä on Venäjän talouskorkeakoulun professori ja Putinin ihmisoikeusneuvoston jäsen Leonid Poljakov. Hänen mukaansa Venäjällä on tarkastettava filosofian tutkimus ja opetus, koska se on joutunut länsimaisen ideologian vaikutuksen alaiseksi. Poljakov ehdottaa nykyisen filosofian opetuksen korvaamista "venäläisen filosofian" kurssilla, "perinteisten arvojen" antologioiden ja lukukirjojen laatimista sekä vähintään 50-osaisen venäläisten filosofien kirjakokoelman julkaisemista.

Aikaisemmin samasta aiheesta ovat puhuneet Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev ja ulkomaantiedustelun johtaja Sergei Naryshkin. He syyttävät länttä venäläisten arvojen, kulttuurin ja historian murentamisesta, uuskolonialismista koulutuksen ja tieteen alalla, aivoviennistä ja korkeakoulujen ranking-listojen väärentämisestä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti