keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Karjala johtaa Venäjän rikostilastoja

Maksim Botshkarjov ja Igor Sofonov tappoivat elokuussa 2023 kuusi ihmistä Puujoen kylässä.

Karjalan tasavallassa tehdään Venäjän alueista toiseksi eniten rikoksia, kertoo talouslehti RBK. Uutistoimisto RIA Novostin tekemän vertailun mukaan enemmän rikoksia kirjattiin viime vuonna vain Komin tasavallassa.

Vuonna 2023 Karjalan tasavallassa rekisteröitiin 10 000 asukasta kohden 210 rikosta, joista 47,9 oli vakavia tai erittäin vakavia. Enemmän rikoksia tehtiin vain Komin tasavallassa, ja kolmannella sijalla oli Altain tasavalta. Vähiten rikoksia kirjattiin Tshetsheniassa, 14,6 kymmentä tuhatta asukasta kohden. Moskovan luku oli 102,2 ja Pietarin 119,7.

Yleisin rikostyyppi Karjalassa olivat viime vuonna omaisuusrikokset, joiden osuus oli 61,6 %. Niiden määrä kasvoi tasavallan syyttäjänviraston mukaan 16,6 % edelliseen vuoteen verrattuna. Puhelimen tai tietokoneen avulla tehtyjen huijausten määrä kasvoi 15,6 %. Kokonaisuutena rikollisuus on viranomaisten mukaan vähentynyt, ja tasavallan päämies Artur Parfentshikov syyttää toimittajia Karjalan huonosta sijoituksesta vertailussa.

Lähes kolmasosa Karjalassa tutkituista rikoksista tehdään Argymenty i fakty -lehden mukaan humalassa, ja tasavalta johtaa myös Venäjän alkoholinkulutustilastoa. Monet julmista rikoksista tapahtuvat maaseudulla, jossa on psykologin mukaan vaikeaa löytää tervejärkistä seuraa. Venäjän uutiset lisää syiden joukkoon Venäjän hyökkäyssodasta johtuvan talouden romahduksen ja karjalaisen maaseudun yleisen toivottomuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti