lauantai 17. syyskuuta 2022

Kun kirjaimet ilmaisevat ajatuksia

Venäläinen elintarvike- ja makeisvalmistaja KDV Group on muuttanut O'zera-tavaramerkkinsä kirjoitusasua, kertoo siperialainen uutissivusto NGS.ru. Aikaisemmin kokonaan latinalaisin aakkosin kirjoitetussa nimessä Z-kirjain on vaihdettu kyrillistä З:tä tai latinalaista kursiivikirjainta muistuttavaan merkkiin. Muutos on tehty elokuun loppupuolella.

Latinalaisesta Z-kirjaimesta on tullut Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan symboli. Sitä käyttävät viranomaisten lisäksi sotaa tukevat kansalaiset ja yksittäiset liikeyritykset. Venäjän ulkopuolella muun muassa Samsung on luopunut Z-kirjaimesta puhelinmallinsa nimessä.

Latinalainen kirjaimisto ja vieraskieliset nimet ovat yhä "seksikkäitä" isänmaallisuudestaan juopuneella Venäjällä. Joistakin kirjaimista aiheutuu kuitenkin jo taloudellisia mainehaittoja, kuten eräs uutisen kommentoijista toteaa:

"Henkilökohtaisesti en osta yhtään tuotetta, jonka pakkaukseen on demonstratiivisesti piirretty Z-kirjain. En käy kaupoissa ja kahviloissa, joihin on ripustettu Z. Näiden tavaroiden ja laitosten omistajien tietämättömyyden ja haluttomuuden ajatella pitäisi aiheuttaa heille hankaluuksia, myös aineellisia."

Latinalaisin aakkosin kirjoitetussa O'zera-tavaramerkissä ei alun perinkään ollut kysymys "zwastikasta", joten kirjainmuutos on tulkittava poliittiseksi mielenilmaisuksi. Näin ilmaistaan ajatuksia maassa, jossa ei ole sananvapautta, huomauttaa Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti