keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Totta vai tarua?

Dagestanin mellakoiden jälkeen netissä levisi kuva tasavallan sotakomissaarin määräyksestä, jossa ilmoitetaan liikekannallepanon keskeyttämisestä. Dagestanin viranomaiset eivät ole asiasta kertoneet, ja tasavallan päämiehen mukaan mobilisaatio etenee suunnitelman mukaan.

Faktantarkistukseen erikoistunut Provereno-sivusto on tutkinut asiakirjaa ja löytänyt sen tekstistä useita kieli- ja oikeinkirjoitusvirheitä. Dokumentista puuttuu myös pakollinen merkintä leiman paikasta. Kuvaa on levitetty Telegram-kanava Ateo Breakingin logolla varustettuna, mutta ilmeisesti ensimmäinen julkaisu löytyy ilman logoa Patsifist-nimiseltä kanavalta. Kyseinen kanava jakaa neuvoja asepalveluksesta kieltäytyjille.

Dagestanin viranomaisten toimien, asiakirjan virheiden ja sen todennäköisen alkuperän perusteella Provereno päättelee, että kyseessä on väärennös. Sivustolta löytyy myös muita asiakirjoja, huhupuheita, myyttejä ja uskomuksia, jotka tarkistettaessa sijoittuvat usein totuuden ja valheen välimaastoon. Venäjää osaavia saattavat huvittaa esimerkiksi Suomea koskevat tarinat.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti