torstai 29. syyskuuta 2022

"Putin valitsee aina tilanteen kärjistymisen"

Liikekannallepano herättää paniikkia Venäjän eliitissä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Se odottaa maan hyökkäyssodan kärjistymistä aina ydinsotaan saakka. Tiedot perustuvat toimittajapari Farida Rustamovan ja Maksim Tovkailon lähteisiin korkea-arvoisten virkamiesten, kansanedustajien ja suuryritysten johtajien keskuudessa.

"Ilmassa on pelkoa, ihmiset ovat shokissa ja ahdistuneita", kuvailee tilannetta yksi hallituksen lähellä olevista lähteistä. Hänen mukaansa virkamiehet välttyvät liikekannallepanolta, mutta tämä ei koske heidän perheenjäseniään. Monet ovat ostaneet veljilleen, pojilleen ja sukulaisten pojille lentoliput ja lähettäneet heidät ulkomaille, mutta kaikki eivät uskalla piilotella läheisiään. "Julistavat vielä isänmaan viholliseksi ja laittavat linnaan", kuvailee pelkojaan yksi toimittajaparin keskustelukumppaneista. Kukaan ei odottanut, että Putinin julistama "osittainen" liikekannallepano muuttuu heti summittaiseksi.

Tunnelma Venäjän eliitin keskuudessa synkkenee sitä mukaa, kun valtion hallinto syöksyy kaaokseen ja vakoojamaniaan, ja päätösten teko riippuu vain presidentistä, jonka ajattelu on juuttunut umpikujaan. "Täydellinen koordinaation puute ja sekasotku", sanoo yksi lähteistä ja lisää, että tämä koskee sekä ennennäkemättömien pakotteiden kohteeksi joutunutta taloutta että sotatoimia. "Mitä me teimme Harkovassa? Sitä ei tiedä vieläkään kukaan, eivät poliitkot eivätkä sotilaat. Niin vain tapahtui!", ihmettelee toinen keskustelukumppani.

Aiemmin mahdottomalta tuntunut sotilaallinen tappio häämöttää ensimmäistä kertaa selvästi horisontissa. Mutta Putin ei osaa hävitä, hän haluaa kiireesti muuttaa tilanteen, ja juuri tämä selittää hänen päätöksensä liikekannallepanosta, selittää Kremliä lähellä oleva henkilö. Tämä pakottaa eliitin tajuamaan katastrofin väistämättömyyden ja täyttää presidentin hallinnon ilmapiirin epätoivolla.

"Putin valitsee aina eskalaation", sanoo presidentin kanssa useita vuosia työskennellyt hallitusta lähellä oleva lähde. "Joutuessaan tekemään epämiellyttäviä valintoja hän tulee valitsemaan tilanteen kärjistymisen aina ydinaseisiin saakka." "Ensin osittainen, sitten yleinen liikekannallepano ja lopulta taktiset ydinaseet", myöntää toinen hallituslähde.

Putinin lähipiirissä ei ole enää ihmisiä, jotka voisivat väittää hänelle vastaan, sanovat virkamiehet. Aikaisemmin esimerkiksi valtion tilintarkastaja Aleksei Kudrin varoitteli presidenttiä päätösten seurauksista, mutta nyt hänkin on eronnut.  Putin toistaa yksityiskeskusteluissa samaa mantraa, miten Venäjä on vihollisten ympäröimä ja Nato punoo juoniaan. Hänen kanssaan on turhaa yrittää puhua, lähteet valittavat.

"Nyt kaikki ymmärtävät, että sota ei lopu pian ja se tulee koskettamaan jokaista", sanoo presidentin hallinnon kokouksiin säännöllisesti osallistuva lähde. Toinen Kremliä lähellä oleva korkea virkailija uskoo, että lähikuukausina tilanne vain kärjistyy.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti