lauantai 10. syyskuuta 2022

"Käytännössä katastrofi"

Joka toinen venäläisyritys on joutunut lopettamaan tai supistamaan vientiään ulkomaille talouspakotteiden ja maksuongelmien takia, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Venäjän keskuspankin tekemän kyselytutkimuksen mukaan 10 % vientiyrityksistä on lopettanut kokonaan toimitukset ulkomaille, 35 % on luopunut osittain viennistä ja lähes 60 % kärsii viennin vaikeutumisesta. Vain neljännes pakotteiden alaisista yhtiöistä on löytänyt uusia ostajia tuotteilleen.

Tilanne on vakavin puunjalostusteollisuudessa, jossa 52 % yrityksistä on joutunut luopumaan kokonaan tai osittain viennistä EU:n asettaman saarron takia. Vanerintuottaja Sveza-Lesin toimitusjohtaja kuvailee tilannetta "käytännössä katastrofiksi". Yritykset suunnata vienti Kiinaan tekevät tuotannosta kannattamatonta.

Lähellä romahdusta on myös metalliteollisuus, jossa 29 % yrityksistä ei ole onnistunut löytämään tuotteilleen uusia ostajia, ja 12 % on luopunut kokonaan viennistä. Koneenrakentajista viennin on lopettanut 13 % ja 19 % on menettänyt osan asiakkaistaan. Tilanne on huono myös kemian teollisuudessa ja maataloustuotannossa.

Varapääministeri Andrei Belousovin mukaan Venäjän jalostusteollisuuden vienti laskee tänä vuonna 17 %. Ruplamääräistä kasvua odotetaan vain öljystä ja kaasusta. Muille tuotteille on vaikeaa löytää ostajia edes "ystävällismielisistä" maista.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti