maanantai 26. syyskuuta 2022

Kremlissä pelätään varsinkin Kaukasiaa

Venäjän viranomaiset valmistautuvat tukahduttamaan liikekannallepanon vastaiset protestit voimatoimin, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Vallanpitäjät ovat huolissaan erityisesti Kaukasiasta, jossa mielenosoitukset ja yhteenotot poliisin kanssa jatkuvat toista päivää.

Sunnuntaina Dagestanin Endirein kylän asukkaat estivät liikenteen Hasavjurtin ja tasavallan pääkaupungin Mahatshkalan välisellä maantiellä. Mielenosoituksia oli myös Mahatshkalassa, jossa poliisi ampui ilmaan ja pidätti yli sata ihmistä.

Kuvat poliisin ja kansalliskaartin pahoinpitelemistä dagestanilaisista täyttivät Venäjän sosiaalisen median. Samaan aikaan protesteja järjestettiin Kabardi-Balkariassa, jossa kymmeniä naisia osoitti mieltään aluehallinnon rakennuksen edessä. Lauantaina Moskovassa, Pietarissa, Novosibirskissa ja muissa suurissa kaupungeissa pidätettiin yli 800 ihmistä.

Kreml on huolestunut varsinkin Kaukasian tilanteesta ja erityisesti Dagestanin väkivaltaisista mielenosoituksista. Uutissivusto Meduzan lähteet presidentin hallinnossa kertovat, että vallanpitäjät aikovat "eristää" protestit tarvittaessa voimatoimin. Sitä ennen yritetään käyttää rauhanomaisia keinoja. Niihin kuuluvat kutsuntojen kohdistaminen tarkemmin ja laittomasti kutsuttujen palauttaminen takaisin kotiin.

Maanantaina Mahatshkalan kaduille lähti jälleen satoja ihmisiä. BBC:n mukaan ainakin 20 mielenosoittajaa pidätettiin. Hasavjurtissa satakunta henkeä osallistui mielenosoitukseen, jonka hajottamiseen lähetettiin myös turvallisuusjoukkoja.

Kremlin huolestuneisuuteen on syynsä. Kansallisissa tasavalloissa politiikka saa kärjistyessään vahvan etnisen värin, ja se mikä Moskovassa tai Tsheljabinskissa näyttää "Venäjän sodalta Ukrainaa vastaan", nähdään Mahatshkalassa ja Jakutskissa "venäläisten ja ukrainalaisten välisenä sotana", sanoo politologi Abbas Galljamov. Venäläiset saavat tilanteessa "imperiumin" edustajien roolin, eivätkä dagestanilaiset tai jakuutit ymmärrä, miksi heidän pitäisi tähän osallistua.

Meduzan lähteiden mukaan viranomaiset uskovat, että laajalle levinnyt tyytymättömyys liikekannallepanoon voidaan tukahduttaa propagandan avulla. Tätä varten kansalle kerrotaan Naton suunnitelmista "ryöstää ja hajottaa" Venäjä, ja viha ohjataan kutsuntatoimistoihin, jotka eivät muka tottele ylipäällikön selkeitä ohjeita.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti