torstai 15. syyskuuta 2022

Venäjä hylkäsi liittolaisensa Kaukasiassa

Venäjän johtama Kollektiivisen turvallisuuden järjestö on kieltäytynyt sekaantumasta Armenian ja Azerbaidzhanin uuteen konfliktiin, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Järjestöön kuuluvat Venäjän ja Armenian lisäksi Kazakstan, Kirgisia, Tadzhikistan ja Valko-Venäjä.

Armenia on pyytänyt Kollektiivisen turvallisuuden järjestöltä apua tiistaina alkaneessa uusimmassa yhteenotossa, jossa Azerbaidzhanin joukot ovat tulittaneet maan raja-alueita. Järjestö on tyytynyt julkilausumaan, jossa se ilmaisee huolestuneisuutensa ja valittelee hyökkäystä. Alueelle on päätetty lähettää valtuuskunta tutkimaan tilannetta.

Armenian pääministeri Nikol Pashinjan ei ole saanut Putinilta vastausta avunpyyntöihinsä. Venäjän välittämä tulitauko ei kestänyt edes yhtä vuorokautta. Azerbaidzhanin raketti- ja tykistötulessa ja lennokki-iskuissa on kuollut Armenian ilmoituksen mukaan jo 105 ihmistä. Tulituksen kohteeksi on joutunut myös "humanitääristä tehtävää" suorittamassa ollut Venäjän turvallisuuspalvelun ajoneuvo.

Venäjän toimettomuus herättää ärtymystä Armeniassa. "Meillä on Venäjän kanssa puolustussopimus, se on meidän tärkein sotilaallinen kumppanimme, ja on tiettyjä sääntöjä, joita olemme pyytäneet noudattamaan", sanoo maan ulkoministeriön edustaja. Hänen mukaansa Armenia on valmis ottamaan vastaan mitä tahansa apua, koska maan alueellinen koskemattomuus on uhattuna ja on olemassa "selvä riski", että konflikti muuttuu täysimittaiseksi sodaksi.

Kymmeniä tuhansia sotilaita, kolmasosan panssarivaunuistaan ja tarkkuusohjuksensa Ukrainassa menettänyt Venäjä pysyy vaiti. Tieto Venäjän heikkoudesta on rohkaissut Azerbaidzhania hyökkäämään. Se on aistinut ainutlaatuisen tilaisuuden ja saanut heti tukea keskeiseltä liittolaiseltaan Turkilta.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti