lauantai 10. syyskuuta 2022

"Venäjän metsäteollisuus lähestyy apokalypsia"

Euroopan unionin asettamat pakotteet tekevät Luoteis-Venäjän metsäteollisuudesta kannattamatonta, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Kuljetuskustannusten nousu ja puutavaran hintojen lasku pakottavat yritykset supistamaan ja jopa lopettamaan tuotantonsa.

Metsäteollisuuden viennin suuntautuminen Kiinan markkinoille on kolminkertaistanut kuljetuskustannukset. Sahatavaran hinta on lisääntyneen kilpailun takia laskenut 30 prosenttia, ja lasku jatkuu edelleen.

Yritykset ovat joutuneet kannattavuuden rajoille tai toimivat tappiollisesti. Ne pyytävät valtiolta lisää tukea logistiikkakustannuksiin ja vaativat rautateiltä enemmän kiintiöitä. Ensi vuoden alusta lähtien valtio maksaa jokaiselle yhtiölle enintään 300 miljoonaa ruplaa kuljetustukea, mutta tämä ei riitä kattamaan puoliakaan kustannuksista. Lisäksi tuet asettavat yritykset epätasa-arvoiseen asemaan.

EU kielsi venäläisten metsäteollisuustuotteiden tuonnin 10. heinäkuuta. Venäjän vientiä on sen jälkeen yritetty suunnata Kiinaan, mutta rautateiden kapasiteetti ei kestä lisääntyneitä kuljetuksia. Luoteis-Venäjällä puunhankinta alkoi vähentyä jo ennen pakotteiden voimaan tuloa. Eräillä alueilla laskua on kymmeniä prosentteja. Tsherepovetsin vaneri- ja huonekalutehtaan pääjohtajan mukaan Venäjän metsäteollisuus "lähestyy apokalypsia".

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti