keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Kuka maksaa kuolleiden sotilaiden lainat?

Duuma yritti tiistaina hyväksyä lain Venäjän hyökkäyssotaan osallistuville myönnettävistä velkahelpotuksista, kertoo talouslehti Kommersant. Ratkaisevaksi esteeksi muodostui kysymys siitä, kuka maksaa kansanedustajien suunnitteleman kuolleiden ja vammautuneiden sotilaiden lainojen mitätöinnin. Valtio ja pankit kieltäytyvät niiden korvaamisesta.

Apulaisvaltiovarainministeri Aleksei Moisejevin mukaan velkojen anteeksiannon tulee tapahtua pankkien kustannuksella. Pankkiasiantuntijan mukaan kysymys ei ole vain sodassa kaatuvien lainoista, vaan lisääntyneestä riskistä, joka kohdistuu kaikkiin armeijaan kutsutuille myönnettyihin luottoihin.

Kansallisen luottotoimiston mukaan viime vuonna venäläisillä oli yli 13 biljoonaa ruplaa asuntolainaa. 45 % asuntovelallisista on 30-40-vuotiaita ja 20 % alle 30-vuotiaita. Lisäksi vähän alle 12 biljoonaa on vakuudettomia lainoja, joissa alle 40-vuotiaiden osuus on yli 50 %. Vaikka osa luotoista on myönnetty naisille ja muille kutsuntojen ulkopuolelle jääville, liikekannallepano vaarantaa biljoonien edestä pankkien omaisuutta.

PS: Laki meni duumassa jo keskiviikkona läpi, kertoi Kommersant myöhemmin, mutta vielä ei tiedetä kuka velkahelpotukset maksaa. Keskustelu asiasta tuskin päättyy tähän.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti