torstai 29. syyskuuta 2022

Venäjältä on paennut 194 000 ihmistä

Venäjältä on paennut liikekannallepanon julistamisen jälkeen 194 000 ihmistä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Suurin osa heistä on löytänyt turvapaikan Kazakstanista, jonne on siirtynyt 98 000 venäläistä.

Georgia on ottanut vastaan 53 000 venäläistä. Sen maarajalle kerääntyi 15 kilometrin pituinen ruuhka liikekannallepanoa pakenevista. Venäjän viranomaiset ovat ajaneet Ylä-Larin raja-asemalle panssariautoja estääkseen venäläisiä murtautumasta rajan yli. He ovat avanneet rajalle myös kutsuntatoimiston asevelvollisia varten.

Yli 43 000 venäläistä on paennut Suomeen, kartoo verkkolehti. Mongoliaan on siirtynyt 3000 henkeä, enimmäkseen Burjatian asukkaita. Mongolian entinen presidentti on syyttänyt Venäjää burjaattien, tuvalaisten ja kalmukkien käyttämisestä tykinruokana Ukrainassa. Hän kehottaa Venäjän kansallisia vähemmistöjä kieltäytymään sotaan osallistumisesta ja sanoo, että "Mongoliassa heidät otetaan avosylin vastaan".

Venäläisten poismuutto on rikkonut jopa helmi-maaliskuun ennätyksen. Venäjän nettikaupan liiton mukaan Venäjältä lähti tuolloin 50-70 tuhatta ihmistä. Huhtikuun toisessa aallossa maasta poistui vielä 70-100 tuhatta. Nyt pelkästään viikon aikana Venäjän on jättänyt 194 tuhatta henkilöä, joita liikekannallepano saattaisi koskea.

Joukkopaon seurauksena Venäjän rajoille on syntynyt kilometrien pituisia ruuhkia ja lentolippujen hinnat ovat nousseet 10-15-kertaisiksi. Vallanpitäjät haluavat sulkea rajat kutsuntaikäisiltä miehiltä. Päätöstä odotetaan Ukrainan miehitetyillä alueilla päättyneiden "kansanäänestysten" jälkeen.

Putinin hallinnon edustajien mukaan Venäjä ei halua sulkea rajojaan kokonaan. "Rautaesiripun" sijaan venäläisiä odottavat kutsuntatoimistojen luetteloihin perustuvat maastapoistumisrajoitukset.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti