sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Kauniita sanoja Gorbatshovista

Öljy-yhtiö Russneftin (ja paljon muutakin) omistava miljardööri Mihail Gutserijev kirjoittaa paljon kauniita sanoja edesmenneestä Mihail Gorbatshovista Nezavisimaja gazetassa. Hänen mukaansa Gorbatshov vapautti maan tehottomasta kommunismin perinnöstä, avasi tien markkinatalouteen ja antoi kansalaisille jälleen mahdollisuuden uskoa Jumalaan.

"On yksilöitä, jotka historia nostaa oppikirjojen sivuille pelkästä kronologian tarpeesta. Mutta on myös niitä, jotka kirjoittavat tätä historiaa levein vedoin, pelkäämättä tahroja ja korjailua, viivaten yli tai repien pois kokonaisia sivuja, jos ne ovat täynnä valheita ja pelkoa. Sellainen oli Gorbatshov", toteaa oligarkki.

Gutserijev sanoo Neuvostoliiton ensimmäisen ja viimeisen presidentin "lahjoittaneen maalle nuoruuden", antaneen sille "kirkkaan, auringonpaisteisen kevätaamun, joka oli täynnä iloa, toivoa ja tulevaisuutta". Jo pelkästään uskonnon salliminen "avasi tien henkiseen kehitykseen miljoonille ihmisille, jotka etsivät moraalista totuutta".

Kirjoittajan mielestä NKP:n entisen pääsihteerin valitsema tie ei ollut helppo, mutta se oli ainoa oikea. "Gorbatshov avasi meille maailman ja meidät maailmalle. Hän osoitti kuin pienille ymmärtämättömille lapsille, että normaaliin ihmiselämään ei kuulu varastaminen, vaan voi yksinkertaisesti ansaita rahaa. Ei tarvitse paeta ulkomaille, voi vain käydä siellä. Että maailma ei rajoitu Pravdan pääkirjoitukseen ja kilohailiin tomaatissa tai halpaan makkaraan. Hän osoitti ja todisti meille, että meidän itsemme, eikä perustuslain kuudennen pykälän ("NKP on Neuvostoliiton johtava voima"), täytyy räätälöidä elämämme, kasvattaa lapsemme, rakastaa ja kunnioittaa isänmaatamme ilman pakottamista ja ruoskaa."

Gutserijevin mukaan kaikki tämänhetkiset arviot Gorbatshovin elämäntyöstä haalistuvat hänen persoonallisuutensa rinnalla. "Mihail Sergejevitsh antoi valtavan panoksen uudelle maalle, joka perustuu pyrkimykseen kohti jokaisen kansalaisen perusoikeuksia ja vapauksia, haluun integroitua maailman taloudelliseen ja poliittiseen järjestelmään. Hän onnistui toteuttamaan uudistuksia, joita ilman nyky-Venäjää ei voi ajatella, loi perustan yritteliäisyyden ja markkinasuhteiden kehitykselle. Mitä maksaa vaikkapa Gorbatshovin aloitteesta vuonna 1988 hyväksytty asetus anonyymien ilmiantojen kieltämisestä, joka tuhosi vasikoinnin, panettelun, sen kauhean pahuuden, joka oli särkenyt miljoonien ihmisten elämän. Mihail Sergejevitsh löysi jälleen Venäjälle kapitalismin. Arvostellaan tätä järjestelmää sitten miten tahansa, aika on näyttänyt, ettei kukaan maailmassa ole vielä keksinyt lujempaa perustaa yhteiskunnan sosiaaliselle ja taloudelliselle hyvinvoinnille", toteaa Gutserijev.

Kirjoittajan mukaan miljoonat ihmiset koko maailmassa ovat kiitollisia Gorbatshoville "vapauden ja demokratian hengähdyksestä, perestroikasta ja glasnostista, kulttuurin ja viestinnän rajojen avaamisesta. Juuri hänelle me olemme velkaa siitä, että Neuvostoliitossa syntyi vapaat markkinat, ensimmäiset osuuskunnat ja pienyritykset, muodostui uusi vapaiden ihmisten tyyppi - luovien ihmisten, jotka osasivat lähteä keittiöistään ulos kaduille, ne jotka vuonna 1985 uskoivat Mihail Sergejevitshiin ja seurasivat häntä, heidän joukossaan myös minä."

Gutserijevin kirjoitusta referoi muun muassa talouslehti RBK, joka hauskasti on unohtanut suorasta sitaatistaan sanat ilmiannoista, "kaduille lähtemisestä" nyt tietysti puhumattakaan, toteaa Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti