sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Venäjän vankiloista värvätään sotilaita Ukrainaan

Venäjän vankiloista on värvätty Ukrainaan ainakin kolme tuhatta sotilasta, kertoo uutissivusto Meduza. Verkkolehti Holodin haastatteleman vankien avustusjärjestön Rus sidjashtshajan johtajan Olga Romanovan mukaan melkein kaikki heistä on jo tapettu.

Romanovan mukaan sotimaan halukkaita vankeja on paljon. Yksityisarmeija Wagner on värvännyt heitä Venäjän kaikilta Euroopan-puoleisilta alueilta Kaliningradia lukuun ottamatta. Värväyksen ulkopuolelle on jätetty vain elinkautisvangit sekä vankisiirtokunnat, joiden asukkaat ovat lähes vapaita. Sotilaita hankitaan myös tutkintavankiloista.

Värvätyille annetaan allekirjoitettavaksi kaksi paperia: armahduspyyntö ja hakemus siirrosta Rostovin alueen vankilahallintoon. Mitään laillista mekanismia vankien lähettämisestä sotaan ei ole olemassa. Helikopteri lentää vankileirille, mustapukuiset miehet tulevat ulos, usein Jevgeni Prigozhinin kanssa, ja he vievät pois sopivaksi katsomansa määrän vankeja. Etusijalla ovat murhamiehet, pahoinpitelyistä tuomitut ja rikoksenuusijat. Vangit saavat 10-14 päivän koulutuksen Rostovin alueella, minkä jälkeen heidät lähetetään rintamalle Ukrainan Luhanskin alueelle. Donetskin alue ei jostain syystä ole mukana toiminnassa.

Joidenkin sukulaiset pyytävät apua vangin pois saamiseksi, mutta pian käy ilmi että hän on rintamalla vapaaehtoisena. Monien vankien mielestä sodassa on paremmat oltavat kuin vankileirillä. Raha kiinnostaa enemmän sukulaisia. Eräät pyytävät apua korvausten saamiseksi. Romanova tietää yhden lesken, jolle on maksettu yli viisi miljoonaa ruplaa. Vangeille myös valehdellaan: heille luvataan kuoleman jälkeistä armahdusta, jota ei Venäjällä ole, tai syytteistä luopumista, vaikka eräskin varkaudesta tuomittu palasi haavoituttuaan vankilaan.

Avustusjärjestön johtaja uskoo, että vankiloista voidaan puristaa helposti 50 000 miestä rintamalle. Mutta pelottavinta on, että nämä ihmiset voivat palata vapauteen. "Moniko heistä tulee elämään hiljaista ja rauhallista elämää? Noin nolla prosenttia. Tämä on hyvin vaarallista. Mutta on ymmärrettävä, ja ilmeisesti näin ajattelee myös Putin, että harvat palaavat", sanoo Romanova.

PS: Pari päivää myöhemmin sotaan värvättyjä vankeja kerrottin olevan jo lähes 6000.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti