tiistai 20. syyskuuta 2022

Moskovan pörssi romahti yli 10 prosenttia

Moskovan pörssin indeksi laski iltapäivällä alle 2200 pisteen, kertovat talouslehdet Kommersant ja RBK. Eiliseen verrattuna laskua oli yli 10 prosenttia. Pudotus oli rajuin sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen. Eniten laskivat öljy- ja kaasuyhtiöiden osakkeet: Gazprom -17,5 %, Novatek -15 %, Lukoil -14,8 %, Gazprom neft -12,71 % ja Rosneft -12 %. 

Romahduksen syynä ovat Ukrainaan kuuluvien Luhanskin, Donetskin ja H'ersonin alueiden miehityshallintojen ilmoitukset tälle ja ensi viikolle suunnitelluista "kansanäänestyksistä", joissa on tarkoitus "päättää" alueiden liittymisestä Venäjään. "Kansanäänestystä" on esitetty myös Zaporizhzhjan alueella. Päätösten uskotaan johtavan sodan kiihtymiseen ja uusiin talouspakotteisiin.

RBK mainitsee yhtenä syynä myös Kommersantin julkaisemat tiedot hallituksen suunnitelmasta nostaa raaka-aineviejien verotusta. Vientitullien ja raaka-aineveron avulla valtiolle aiotaan kerätä ensi vuonna ylimääräiset 1,4 biljoonaa ruplaa. Suurin osa tuloista aiotaan saada nostamalla maakaasun vientitullia.

PS: Lopullinen pudotus päivän aikana oli ennätykselliset 8,84 %. Suuriin putoajiin liittyivät kaivosyhtiö Polymetal (-12,3 %), nettikauppa Ozon (-11,4 %), öljy- ja kaasuyhtiö Surgutneftegaz (-10,8 %) ja Yandex (-10,8 %).

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti