perjantai 23. syyskuuta 2022

Venäjä lisää turvallisuuselinten rahoitusta 50 prosenttia

Venäjän hallitus lisää ennätysmäisesti poliisin, kansalliskaartin ja muiden turvallisuuselinten rahoitusta, kertoo verkkolehti The Moscow Times viitaten talouslehti Vedomostiin. Vuonna 2023 "kansalliseen turvallisuuteen ja lainvalvontaan" käytetään 4,2 biljoonaa ruplaa. Tavoitteena on varmistaa hallinnon vakaus sekä estää sodan ja elintason laskun vastaiset protestit.

Venäjän sisäministeriön, kansalliskaartin, turvallisuuspalvelujen, tutkintakomitean, syyttäjänviraston ja vankeinhoitolaitoksen kulut nousevat ensi vuoden budjetissa 50 %. Lisäys on suurin sitten saatavissa olevien tilastojen alkamisen vuonna 2006. Edellinen kasvuennätys tehtiin vuonna 2012, jolloin turvallisuusmenoja nostettiin mielenosoitusten takia 46 %.

Armeijaan, poliisiin ja muihin "voimavirastoihin" käytetään ensi vuonna yhteensä 8,8 biljoonaa ruplaa, mikä on kolmasosa Venäjän budjetista. Vuonna 2024 summa kasvaa 9,3 biljoonaan. Valtionvarainministeriön mukaan huomattavia summia menee "ystävällismielisten alueiden jälleenrakentamiseen ja kansallisen turvallisuuden vahvistamiseen".

"Voimaväen" rahoituksen lisääminen ei tule yllätyksenä. "Tehdessään valinnan vakauden ja vallankumouksen välillä kansa valitsi luonnollisesti vakauden. Valitessaan joko sodan tai vallankumouksen se saattaa hyvinkin pitää vallankumousta parempana", sanoo politologi Abbas Galljamov.

Liikekannallepanon ensimmäisen päivän mielenosoitukset olivat vain lämmittelyä, uskoo politologi. Kansalaisten enemmistö tarvitsee aikaa poliittisen päätöksen tekemiseen. Heidän on ymmärrettävä, että liikekannallepano ei ole vain television abstraktio. Pian he alkavat itse saada kutsuja armeijaan, ja heidän ystävänsä ja sukulaisensa palaavat Venäjälle ruumisarkuissa.

Suurimmat protestit ovat vasta edessä, arvelee Galljamov. "Ne voidaan tukahduttaa vain epäinhimillisen julmuuden avulla, mutta tämä julmuus tuhoaa Putinin legitimiteetin jäännökset. Toistaiseksi presidentillä on kannatusta, ja vähintään kolmannes äänestäjistä on häntä kohtaan täysin lojaali. Puolen vuoden kuluttua tämä ryhmä kutistuu kolmasosaan ellei enemmänkin", sanoo politologi.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti