maanantai 19. syyskuuta 2022

Venäjä on riippuvainen tuontisiemenistä

Venäjän maataloustuottajat vastustavat suunniteltuja siementuonnin rajoituksia, kertoo verkkolehti The Moscow Times. He sanovat presidentti Putinille osoittamassaan kirjeessä, että ala on täysin riippuvainen ulkomailta tuoduista siemenistä, ja että tuonnin rajoitukset vähentäisivät maataloustuotannon määrää.

Venäjän maatalousministeriö, talouskehitysministeriö ja monopolien vastainen virasto suunnittelevat siementen tuontikiintiöiden asettamista vuoden 2022 loppuun mennessä. Kiintiöt koskisivat ulkomaisia perunan, vehnän, maissin ja muiden viljelykasvien siemeniä. Aloitteen tehneen maatalousministeriön mukaan kiintiöt kannuistaisivat viljelijöitä kehittämään kotimaista siementuotantoa.

Maataloustuottajat ovat asiasta eri mieltä. He varoittavat, että ulkomaisten kasvinsiementen käyttö turvaa kotimaisen tuotannon kannattavuuden. Jos ensi vuonna ala ei saa tarpeeksi tuontisiemeniä, maataloustuotannon määrä laskee. Putinille osoitetun vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa perunan, viljan ja soijan tuottajajärjestöt.

Tuottajien mukaan tuonnin osuus on noin 55 % maissin, 65 % perunan, 73 % auringonkukan, yli 80 % vihannesten ja 97 % sokerijuurikkaan siemenistä. Viljelijät muistuttavat, että ulkomailla on kehitetty venäläisten tuottajien tilauksesta siemenlajeja, joissa on otettu huomioon Venäjän maatalousalueiden ilmasto-olosuhteet.

Länsimaat eivät ole asettaneet pakotteita siementen vientiin Venäjälle, ja ulkomaiset yritykset jatkavat työtään parempien siemenlajien jalostamiseksi. Venäjällä on myös omia siemeniä, mutta niiden tuottavuus on puolet alhaisempi.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti