maanantai 19. syyskuuta 2022

Moskova ja Pietari maailman saastuneimpien kaupunkien kärjessä

Moskova ja Pietari ovat maailman saastuneimpien kaupunkien kärjessä typpidioksidin määrällä mitattuna, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Moskova on sijalla kaksi ja Pietari sijalla neljä.

Ihmisen terveydelle haitallisimpia ilman saasteita on ovat kaupungeissa pienhiukkaset ja typpidioksidi. Teollisuuden päästöistä, hiilen poltosta ja liikenteestä aiheutuvat pienhiukkaset ovat tyypillisiä varsinkin pieni- ja keskituloisille maille. Autojen pakokaasuista, lämpövoimalaitoksista, jätteenpolttolaitoksista sekä kemian ja metalliteollisuudesta johtuvia korkeita typpidioksidipitoisuuksia mitataan eri tulotason maissa. Pitkäaikainen altistuminen typpidioksidille voi aiheuttaa keuhkosairauksia kuten keuhkoputkentulehdusta ja astmaa.

Maailman saastunein kaupunki on typpidioksidin määrällä mitattuna Shanghai, sanotaan amerikkalaisen Health Effects Instituten tutkimuksessa. Toisella sijalla on Moskova ja neljännellä Pietari. Niiden väliin mahtuu Teheran, ja viidennen sijan ottaa Peking. Tutkijat arvelevat venäläisten kaupunkien kärkisijojen johtuvan vanhentuneesta autokannasta.

Typpidioksidin määrän vähentämiseksi tulisi kehittää jalankulku- ja pyöräilyväyliä ja julkista liikennettä, vähentää kaupunkien ruuhkia ja liikennemääriä sekä siirtyä sähköautoihin ja lisätä niiden latausmahdollisuuksia, sanovat venäläiset asiantuntijat.

Tällaisten ehdotusten toteuttaminen on Venäjän nykyisessä taloustilanteessa vaikeaa. Venäjän ympäristölainsäädäntö on heikentynyt nopeasti maan hyökkäyssodan alkamisen ja lännen vastatoimien jälkeen. Hallitus on esimerkiksi sallinut sellaisten autojen valmistuksen, jotka tuottavat kolme kertaa enemmän häkää kuin aiemmin voimassa olleen Euro-5 -standardin mukaan oli mahdollista. Myös kansallisen ilmansuojeluprojektin määräaikoja on lykätty.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti