perjantai 18. marraskuuta 2022

Putinin lähipiiri valmistautuu antautumaan

Ukrainan vastaisessa sodassa kärsityt tappiot ja Hersonin luovuttaminen synkistävät Venäjän eliitin muutenkin ikävää tunnelmaa, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Putinin lähipiirissä kasvaa ymmärrys Venäjän antautumisen väistämättömyydestä.

"On alettu ymmärtää, että Venäjä on hävinnyt sodan", kertoo Putinin lähellä oleviin liikemiehiin kuuluva lähde verkkolehti Meduzalle. Hänen mukaansa liikemiehet ovat jo alkaneet miettiä tulevaisuutta ja sitä, millaisen paikan he ottavat Putinin jälkeisellä Venäjällä.

Jopa korkea-arvoiset viranomaiset ovat menettämässä uskonsa Ukrainan-seikkailun Venäjälle myönteiseen lopputulokseen. Monista tuntuu järkevämmältä vältellä sotaan osallistumista. Näin kasvaa "hiljaisuuden puolue", jonka edustajat noudattavat kuuliaisesti ohjeita, mutta välttävät militaristisia puheita, sanovat Meduzan lähteet.

Putinin epäröinti viljasopimuksessa on tehnyt "masentavan vaikutelman" hallituksen virkailijoihin ja presidentin hallintoon. Venäjä ilmoitti ensin vetäytyvänsä sopimuksesta, mutta palasi siihen neljän päivän kuluttua, kun Turkki teki selväksi, että sen laivasto suojelisi ukrainalaista viljaa kuljettavia aluksia.

Umpikujaan ajautunut Putin jatkaa eristäytymistään. Tämä huolestuttaa virkamiehiä, jotka valittavat ylimmän johdon täydellistä sulkeutuneisuutta: "He eivät kerro meille mitään, saamme itse kuulla monet asiat Ukrainan ja länsimaiden uutisista. Näyttää siltä, että teemme jatkuvasti myönnytyksiä ja yritämme ne edelleen kätkeä", kertoo yksi Meduzan lähteistä. 

Bloombergin Kremliä lähellä olevat lähteet vahvistavat, että Venäjän talous- ja liikemieseliitissä monet pitävät sotaa traagisena erehdyksenä, ja käsitys on vain lujittumassa. Jopa hallituksessa monet vastustavat sotaa, mutta pelkäävät puhua avoimesti. Oligarkit puolestaan ovat vetäytyneet politiikasta, "jotta pystyisivät jatkamaan tehtaittensa toimintaa".

Sekä Bloombergin että Meduzan lähteet ovat samaa mieltä siitä, että virkailijat ja liikemiehet eivät aio ryhtyä mihinkään toimiin Putinia vastaan. "Haluan vain, että kaikki loppuisi mahdollisimman pian", tunnustaa yksi heistä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti