perjantai 25. marraskuuta 2022

Joka kuudes kirja on samizdatia

Venäjällä tänä vuonna myytävistä kirjoista 15 % on paperilla tai Internetissä julkaistuja omakustanteita, kertoo talouslehti RBK. Omakustanteista käytetään Venäjällä nimitystä samizdat, joka tuo ikävästi mieleen Neuvostoliitossa harjoitetun sensuurin.

Venäjän suurimpiin kuuluvan kirjankustantajan Eksmo-AST:n johtajan Oleg Novikovin mukaan omakustanteita myydään tänä vuonna ehkä kolmella tai neljällä miljardilla ruplalla. Neljän-viiden vuoden kuluttua niiden myynti saattaa kasvaa kymmeneen miljoonaan.

Kirjoja myydään tänä vuonna Venäjällä noin 200-250 miljoonaa kappaletta. Omakustanteiden osuus on siitä 10-15 %, arvioi Novikov. Rahassa laskettuna siivu on kuitenkin pienempi, 3-4 %, koska omakustanteiden hintataso on alhaisempi ja monet niistä annetaan luettavaksi ilmaiseksi. Tulevaisuudessa tällä segmentillä on kuitenkin myös kaupallista potentiaalia.

Sähköisen kirjakauppa LitResin myynnistä jo 23 % tulee sen samizdat-alustalta. Sen julkaisujen määrä kasvoi alkuvuodesta 152 % ja uusien tekijöiden määrä 40 %. Samaan aikaan kaupallisten e-kirjojen myynti on jäänyt viime vuoden tasolle ja on nyt 15 % markkinoista. Kasvun pysähtymiseen vaikuttaa markkinointi- ja maksukanavien sulkeutuminen.

Samizdatin neuvostoaikaisen merkityksen paluusta kertoo verkkolehti The Moscow Times. Äskettäin hyväksytty "HLBT-propagandan" kieltävä laki uhkaa viedä markkinoilta suuren osan teoksista, joita jo nyt myydään "vain aikuisille". Eräs kirjapaino kertoo uudesta vaatimuksesta, jonka mukaan "ulkomaisten agenttien" kirjat pitää pakata läpinäkymättömään muoviin. Tämä koskee muun muassa Dmitri Bykovin, Dmitri Gluhovskin, Boris Akuninin ja Mihail Zygarin kaltaisten suosittujen kirjailijoiden teoksia.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti