tiistai 22. marraskuuta 2022

Myymälävarkaudet lisääntyvät Venäjällä

Venäläiset varastavat yhä useammin ruokaa kaupoista, kertoo Telegram-kanava Vjorstka. Näpistyksestä pidätettyjen ja tuomittujen määrä on kasvanut alkuvuonna 17 %. Ilmiön syynä on ihmisten köyhtyminen.

Näpistykseksi katsotaan Venäjällä alle 2500 ruplan arvoisen tavaran anastus. Siitä tuomittiin oikeuslaitoksen tilaston mukaan tammi-kesäkuussa 67 113 henkilöä. Määrä on 17 % suurempi kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Suurin osa tapauksista on myymälävarkauksia ruokakaupoissa.

Vjorstkan tutkimien tapausten perusteella eniten varastetaan alkoholia, makkaraa, lihaa, voita ja makeisia. Rangaistukseksi tuomioistuimet määräväät etupäässä sakkoja tai enintään 15 vuorokauden arestirangaistuksia.

Syktyvkarissa paikallinen asukas sai neljä vuorokautta arestia 116 ruplan arvoisen voipaketin varastamisesta. Toinen syktyvkarilainen pidätettiin samaksi ajaksi, koska hän oli anastanut kaupasta 220 grammaa tomaatteja ja 300 grammaa kurkkuja. Domodedovossa asukas sai kaksi vuorokautta arestia 140 ruplan arvoisen makkarapötkön viemisestä. Gorno-Altaiskissa oikeus määräsi 20 tunnin työvelvollisuuden 157 arvoisen savustetun kinkun varastamisesta.

Eräissä tapauksissa tuomioistuimet ottavat huomioon lieventäviä asianhaaroja ja määräävät pienimmän mahdollisen rangaistuksen eli tuhannen ruplan sakon. 244 ruplan voipaketin varastanut usinskilainen nainen sai sakon, koska tuomari huomioi hänen "aineellisen ja perhetilanteensa, iän ja terveydentilan" sekä sen, että naista ei aiemmin ollut tuomittu oikeudessa.

Venäjän tilastokeskuksen Rosstatin mukaan joka kahdeksas venäläinen elää köyhyysrajan alapuolella. 17,6 miljoonan hengen kuukausitulot jäävät alle rajana pidetyn 14 000 ruplan eli 223 euron.

Näpistysten määrän lisääntyminen liittyy suoraan venäläisten elintason laskuun, sanoo taloustieteilijä Natalja Zubarevitsh: "Kyseessä on tyypillinen köyhtymisen seuraus, ja varkaudet tulevat lisääntymään." Sosiologi Iskander Jasavejevin mukaan taustalla voi olla muitakin syitä: "Voidaan olettaa, että se liittyy videovalvonnan yleistymiseen, lisääntyneeseen alkoholin käyttöön sekä väestön yleiseen köyhtymiseen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti