lauantai 26. marraskuuta 2022

"Venäjä on saavuttanut digisuvereniteetin"

Digikehitysministeri Maksut Shadajevin mukaan Venäjä on saavuttanut "digisuvereniteetin", kertovat talouslehdet Kommersant ja RBK. Itsemääräämisoikeuden takaa ulkomaisten IT-yhtiöiden vetäytyminen maasta.

Jakutskin digifoorumissa puhuneen Shadajevin mukaan "jos puhumme digitaalisesta itsemääräämisoikeudesta, niin olemme jo saavuttaneet sen, koska ulkomaiset yritykset ovat poistuneet Venäjän markkinoilta. Meidät on nyt jätetty omillemme. Tässä mielessä meidän on pakko tehdä välttämätön läpimurto, sillä se on ainoa mahdollisuus."

Ministerin mielestä Venäjän IT-alalla on potentiaalia ja sen tehtävänä on täyttää tyhjiksi jääneet markkinat. Hänen mukaansa vain 20 prosentilla taloudessa käytettävistä ohjelmistoista on kotimainen vastine, joten tekemistä alalla tulee riittämään.

Ulkomaiset IT-yritykset ovat vetäytyneet Venäjältä maan hyökkäyssodan ja länsimaiden asettamien pakotteiden seurauksena. Presidentti Putinin mukaan tämä auttaa maata vapautumaan "nöyryyttävästä" ja "vaarallisesta" riippuvuudesta ulkomaisesta teknologiasta. Kauppa- ja teollisuusministeri Denis Manturov on ilmoittanut, että "täysin markkinalähtöisestä teollisuuspolitiikasta on siirryttävä teknologisen itsemääräämisoikeuden takaavaan politiikkaan".

Asiantuntijoiden mukaan kotimaisten ohjelmistojen kehittämiseen menee vuosia, ja kaikki riippuu pakotteiden mahdollisesta tiukentumisesta. Kyberturvatyökalujen tilaajat ovat jo törmänneet hintojen nousuun ja tuotteiden keskeneräisyydestä johtuvaan toimitusten viivästymiseen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti