maanantai 7. marraskuuta 2022

Valtaosa venäläisistä kannattaa sotaa Ukrainassa

Valtaosa venäläisistä kannattaa maan Ukrainassa käymän hyökkäyssodan jatkamista, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Tämä käy ilmi Kremlin tilaamasta kyselytutkimuksesta, jonka tulokset leviävät virkamiesten keskuudessa. Niihin on tutustunut toimittajapari Farida Rustamova ja Maksim Tovkailo.

Syyskuun lopussa julistettu liikekannallepano laski odotetusti sodan kannatusta. Sen lopettamista haluavien osuus nousi 18-45-vuotiaiden ryhmässä 38 prosentista 50 prosenttiin. Sodan jatkamisen kannatus lisääntyi ainoastaan yli 45-vuotiaiden keskuudessa 65 prosentista 69 prosenttiin. 

Kuukausi liikekannallepanon alkamisen jälkeen sodan kannatus on noussut 18-45-vuotiaiden ryhmässä 34 prosentista 58 prosenttiin ja yli 45-vuotiaiden keskuudessa 74 prosenttiin. Lokakuun lopussa halu jatkaa sotaa oli jopa suurempi kuin elokuussa ennen liikekannallepanoa.

Venäjän koko väestöstä sodan jatkamista kannattaa 68 % ja sen lopettamista 22 %. Suunnilleen saman verran on sitä mieltä, että sodan aloittaminen oli tai ei ollut perusteltua. Sosiologien mukaan kyselyn tuloksia arvioitaessa kannattaa ottaa huomioon, että armeijan "halventaminen" on rangaistava rikos.

Liikekannallepano on tällä hetkellä virallisesti lopetettu, mutta uutissivusto Meduzan mukaan kyseessä on vain väliaikainen tauko. Toinen vaihe voi alkaa talvella, kun koulutusleireiltä vapautuu tilaa ja logistiikkaketjut on saatu kuntoon. Jatkossa kutsuja armeijaan on tarkoitus jakaa kohdennetummin ja saada myös työnantajat aktiivisemmin mukaan prosessiin.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti