perjantai 25. marraskuuta 2022

"Kollektiivinen turvallisuusjärjestö on fiasko"

Armenian pääministeri Nikol Pashinjan kutsuu Kollektiivisen turvallisuuden järjestöä "fiaskoksi", kertoo verkkolehti The Moscow Times. Venäjän luomaan sotilasliittoon kuuluvat Armenian lisäksi Kazakstan, Kirgisia, Tadzhikistan ja Uzbekistan.

Pashinjan antoi lausuntonsa Jerevanissa pidetyssä sotilasliiton valtionpäämiesten huippukokouksessa. Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan hän tarkotti "fiaskolla" Kollektiivisen turvallisuusjärjestön epäonnistumista Armenian ja Azerbaidzhanin välisessä konfliktissa.

Pashinjan kieltäytyi allekirjoittamasta kokouksen julkilausumaa, josta hänen mukaansa puuttuu "selkeä poliittinen arvio tilanteesta Armenian ja Azerbaidzhanin rajalla". Sitä voidaan pääministerin mukaan pitää "järjestön luopumisena liittolaisvelvoitteistaan, minkä Azerbaizhan tulkitsee vihreäksi valoksi hyökkäykselle".

Taistelut Armenian ja Azerbaidzhanin rajalla alkoivat uudelleen syyskuussa. Armenialaiset syyttivät azereja kaakkoisrajansa pommittamisesta ja azerit armenialaisia liikenneyhteyksien miinoittamisesta. Armenian pääministeri Nikol Pashinjan pyysi Kollektiivisen turvallisuuden järjestöltä sotilasapua sen peruskirjan mukaisesti, mutta järjestö ilmaisi vain "äärimmäisen huolestuneisuutensa".

Pashinjan jätti syyskuussa tapaamatta turvallisuusjärjestön pääsihteerin Stanislav Zasin ja matkusti sen sijaan New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen, jossa hän neuvotteli Naton Jens Stoltenbergin kanssa. Armenian valtapuolue on ottanut esille kysymyksen turvallisuusjärjestöstä eroamisesta, ja maan asevoimat ovat kieltäytyneet yhteisistä sotaharjoituksista Kazakstanissa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti