sunnuntai 27. marraskuuta 2022

Homofobia ei lisää syntyvyyttä

Venäjällä vallitseva homofobia ei ole lisännyt syntyvyyttä vallanpitäjien toiveiden mukaisesti, kertoo verkkosivusto Jesli byt totshnym. Venäjä on Euroopan homovihamielisin maa, mutta syntyvyydeltään vain eurooppalaista keskitasoa.

Venäjän duuma hyväksyi 24. marraskuuta lain "ei-perinteisten sukupuolisuhteiden propagandan" täydellisestä kieltämisestä. Lainsäätäjien mukaan tällaiset suhteet muodostavat uhan maan väestörakenteelle ja perhearvoille. Laki kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen esittämisen positiivisessa valossa kirjallisuudessa, elokuvissa, mainonnassa, Internetissä ja muissa julkisissa yhteyksissä.

Venäjä on vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan Euroopan HLBT-vihamielisin maa. Koko maailman vertailussa se sijoittuu keskivaiheille Ruotsin ja Iranin väliin. Venäjän uusi "homopropagandalaki" lisää homofobiaa entisestään ja tekee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajista käytännössä lainsuojattomia. Viharikosten määrä on ollut kasvussa vuodesta 2013, jolloin hyväksyttiin edellinen, alaikäisiin kohdistuvaa "propagandaa" koskeva laki.

Venäjän demografinen kehitys ei suuresti poikkea muusta Euroopasta. Syntyvyydeltään maa on eurooppalaista keskitasoa. Huhtikuussa 2022 Venäjällä syntyi alle 100 000 lasta, mikä on vähiten sitten 1940-luvun. Vuosisadan loppuun mennessä maan väestö laskee YK:n arvion mukaan nykyisestä 147 miljoonasta 112 miljoonaan ihmiseen.

Perinteisiä perhearvoja ei Venäjällä myöskään ole enempää kuin lännessä. Yksin elävien ja lapsettomien määrä kasvaa. Naimisiin mennään ja lapsia synnytetään entistä myöhemmin. Avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten osuus on Venäjällä osin lainsäädännöllisistä syistä puolet pienempi kuin EU-maissa. Eniten lapsia syntyy avioliiton ulkopuolella Ranskassa, Ruotsissa ja Tanskassa, mutta niissä myös syntyvyys on korkeampi kuin Venäjällä. Avioerojen määrässä Venäjä on maailman kärkimaita Puerto Ricon ja Valko-Venäjän jälkeen.

Homofobia ja homovastaiset lait eivät tilastojen valossa lisää syntyvyyttä tai perinteisiä perhearvoja. Ne eivät vähennä HLBT-ihmisten määrää, mutta vaarantavat heidän turvallisuutensa ja pakottavat heidät piiloutumaan. Venäjällä seksuaalisen suuntautumisensa salaa arviolta 92 % seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajista eli noin 3,4 miljoonaa ihmistä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti