tiistai 8. marraskuuta 2022

Sotilaskoulutukseen aiotaan uhrata 13 % koulutunneista

Venäjän puolustusministeriö kannattaa sotilaskoulutuksen tuomista kouluihin, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Siihen aiotaan käyttää 140 tuntia keskikoulun kahdella ylimmällä luokalla. Opettajiksi palkataan taistelukokemusta omaavia upseereita.

Aloitteen 1980-luvun lopulla lakkautetun sotilaskoulutuksen palauttamisesta kouluihin on tehnyt Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen johtaja Sergei Mironov. Varapuolustuministeri Valeri Gerasimov on kertonut kannattavansa sotilaskoulutuksen alkeiden opettamista erillisenä oppiaineena keski- ja ammattikouluissa. Hänen mukaansa nykyisten opettajien täytyy saada lisäkoulutusta ja tarvittaessa opettajiksi voidaan palkata taistelukokemusta omaavia upseereita.

Pakollisen sotilaskoulutuksen laajuudeksi ehdotetut 140 oppituntia ovat noin 13 prosenttia 10. ja 11. luokan kontaktituntien määrästä. Oppiaine tarjoaa työpaikkoja kymmenille tuhansille sotilaille ja valmistaa oppilaat "mahdolliseen yhteenottoon vihollisen kanssa", sanoo Mironov. "Sotilaallisen erikoisoperaation aikana tämä asia on tullut erityisen akuutiksi. Edes monilla vapaaehtoisilla ei ole riittävää kokemusta taisteluihin osallistumista varten."

Asevelvollisuutta edeltävä sotilaskoulutus otettiin käyttöön Venäjällä sisällissodan alussa vuonna 1918. Vuonna 1947 se poistettiin muilta kuin opiskelijoilta ja vuonna 1962 kaikilta yläluokkalaisilta. Koulutus aloitettiin uudelleen keski- ja ammattikouluissa vuonna 1967. Sitä antoivat etupäässä eläkkeelle jääneet upseerit. Oppiaineelle oli varattu enintään kaksi viikkotuntia. Se lakkautettiin perestroikan aikana.

Opetusministeriö on aiemmin ehdottanut sotilas- ja ensiapukoulutuksen sisällyttämistä 10. ja 11. luokan turvallisuuskasvatuksen oppiaineeseen. Tunneilla on tarkoitus harjoitella muun muassa ensiavun antamista, rynnäkkökiväärin ja käsikranaattien käyttöä ja taistelukentällä suojautumista.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti