torstai 17. marraskuuta 2022

Venäläinen käyttöjärjestelmä maksaa 480 miljardia

Valtionyhtiö Rostelekomin Aurora-älypuhelinkäyttöjärjestelmään siirtyminen maksaa vuoteen 2030 mennessä 480 miljardia ruplaa, kertoo talouslehti Kommersant. Googlen ja Applen palvelut korvaavan hankkeen puitteissa on tarkoitus tuottaa noin 70 miljoonaa älypuhelinta. Asiantuntijoiden mukaan puhelimet tullaan valmistamaan Kiinassa.

Rostelekom ehdottaa venäläisille elektroniikkavalmistajille noin 70 miljoonan älypuhelimen ja tabletin tuottamista Aurora-käyttöjärjestelmän pohjalta. Hankkeelle odotetaan 480 miljardin ruplan rahoitusta valtion budjetista. Rahat on tarkoitus käyttää infrastruktuurin luomiseen ja kasvattamiseen, ekosysteemin tekniseen tukeen, laitteiden hankintaan, käyttöjärjestelmän ja ohjelmien asentamiseen, työntekijöiden palkkoihin jne. Projektin toteuttamisen jälkeen ensimmäisen vuoden myyntituloiksi arvioidaan 28 miljardia.

Hanke on saanut hallituksen alustavan hyväksynnän, mutta sen toteutumista ei pidetä vielä varmana. Rostelekom perustelee sitä mahdollisella Googlen ja Applen palvelujen lakkaamisella sekä tarpeella varmistaa venäläisten sovellusten toiminta. Yhtiön mukaan oman käyttöjärjestelmän avulla ulkomaisille valmistajille menevät rahat voidaan ohjata kotimaiseen tuotantoon.

Venäläisen elektroniikkavalmistajan mukaan suunnitelma tarkoittaa, että "venäläisiä älypuhelimia" tullaan valmistamaan Kiinassa tai että ne parhaimmassa tapauksessa kootaan Venäjällä kiinalaisista osista. Rostelekomin rooli rajoittuu "käyttöjärjestelmän kehittämiseen ja muokkaamiseen sekä ohjelmistojen asentamiseen Venäjän lainsäädännön mukaisesti".

Kuvassa venäläinen (Kiinassa valmistettu) älypuhelin Ayya T1. Sitä myytiin tammi-maaliskuussa 370 kappaletta. Puhelimen esittelyvideo löytyy täältä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti