keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Venäjä kieltää ulkomaalaiset sanat

Duuma aikoo hyväksyä lain venäjän kielen puhtaudesta, kertoo verkkolehti Vjorstka. Vierasperäisten sanojen kielto tulee koskemaan viranomaisten lisäksi toimittajia, taiteilijoita ja liike-elämää.

Venäjän hallitus toi viime viikolla duuman käsiteltäväksi joukon muutoksia maan virallista kieltä koskevaan lakiin. Kielilaissa oli jo aiemmin suositeltu välttämään vierassanoja virallisessa käytössä, mutta asiasta ei ollut annettu varsinaisia määräyksiä. Muutokset antavat mahdollisuuden valvoa lain noudattamista hallituksen laatimien sanalistojen avulla.

Duuman edustajat aikovat hyväksyä lakimuutokset tämän syksyn aikana. Ne tulevat koskemaan kaikkia alueita, joilla edellytetään Venäjän virallisen kielen käyttöä. Edustajien mukaan kohderyhmänä ovat muun muassa "liian liberaalisti asennoituneet" opettajat ja kulttuurin edustajat.

Kamppailua venäjän kielen puhtauden puolesta perustellaan lännenvastaisilla mielialoilla ja poliittisilla syillä. Lain määräykset jäävät kuitenkin hämäriksi, ja niitä selventämään tarvitaan hallituksen nimittämä asiantuntijalautakunta. Sen tehtävänä on päättää, mitä vierasperäisiä sanoja voidaan käyttää ja mitkä on korvattava venäläisillä vastineilla. Määräykset tulevat koskemaan viranomaisia, tiedotusvälineitä, kulttuuria ja mainontaa sekä ilmeisesti myös yrityksiä ja oppilaitoksia. 

Lain rikkomisesta ei toistaiseksi ole säädetty rangaistuksia, mutta duuman käsittelyn aikana tilanne saattaa muuttua. Säädösten epämääräisyys tarjoaa viranomaisille mahdollisuuden soveltaa niitä kulloisenkin halunsa mukaan.

Venäjän kieli on aina ollut avoin lainasanoille, mutta viime aikoina niitä on tullut erityisen paljon englannista. Keskustelussa on mainittu esimerkkeinä cashback, workshop, babysitter ja hype, jotka venäjässä kirjoitetaan kyrillisin kirjaimin ääntämisen mukaan. Englantia käytetään sellaisenaan paljon varsinkin mainonnassa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti