perjantai 18. marraskuuta 2022

Puolet kirjoista voi olla "homopropagandaa"

Kirjankustantajat saattavat joutua poistamaan jopa puolet nimekkeistä "HLBT-propagandan" kieltävän lain epämääräisyyden takia, kertoo talouslehti RBK. Kustantajat arvioivat, että poistolistalle voivat joutua kaikki Viktor Pelevinin romaanit, Tshaikovskin elämäkerta ja "paljon muuta".

Venäjän suurimpiin kuuluvan kustantajaryhmän Eksmo-AST:n toimitusjohtaja Oleg Novikov sanoo, että tekeillä oleva "HLBT-propagandan" ja pedofilian esittämisen kieltävä laki on muotoilultaan liian epämääräinen. Se asettaa hänen mukaansa uhanalaiseksi jopa 50 % Venäjän markkinoilla olevista kirjanimikkeistä. Lakiesityksessä käytettyjen käsitteiden epäselvyydestä kertovat myös muiden kustannusliikkeiden johtajat.

Kustantajien mukaan HLBT-teemaa ei kirjoissa yleensä arvoteta mitenkään. Ei ole olemassa kirjoja, jotka vaatisivat muuttamaan seksuaalista suuntautumista ja siten vastaisivat propaganda-sanan merkitystä. Ilman konkreettisia esimerkkejä on mahdotonta tietää, mitkä kirjat kuuluvat kiellettyjen joukkoon. "Jos kirjassa on esimerkiksi positiivinen homosankari tai siinä tutkitaan eläinten homoseksuaalisia suhteita millään tavalla rohkaisematta ja tuomitsematta, niin tulkitaanko tämä lain rikkomiseksi", kysyy kustantajaryhmä Alpinan toimitusjohtaja Aleksei Iljin. 

Avoimeksi jää myös kysymys lain taannehtivuudesta. Novikovin mukaan on epäselvää pitääkö tekijöiden "kirjoittaa teoksensa uudelleen ja puhdistaa ne lain vaatimusten mukaisesti".

Kolmas kustannusalaa huolestuttava kysymys on kenen tehtäväksi HLBT-lain soveltaminen annetaan. Uusien sääntöjen mukainen käsikirjoitusten tarkastaminen voi maksaa miljardi ruplaa. Kustantajat kiinnittävät huomiota myös piratismiin, joka on helmikuun jälkeen lisääntynyt jo 20 prosentilla.

Lain tultua voimaan useimmat kustantajat yrittävät välttää HLBT-teemoja sisältäviä kirjoja, sanoo Iljin. Tämä vähentää käsikirjoitusten määrää ja rajoittaa lukijoiden valintoja. Kirjojen poistaminen myynnistä ja uusien painosten puuttuminen aiheuttaa merkittäviä tappioita kustantajille, jotka jo nyt kärsivät kohonneista kustannuksista ja kirjamyynnin vähentymisestä.

Venäjän kirjaliitto on lähettänyt duuman tiedotuspoliittisen valiokunnan johtajalle selvityspyynnön, jossa kysytään koulujen opetussuunnitelmaan sisältyvän klassisen kirjallisuuden kieltämisestä. Kustantajien esimerkkejä ei-perinteisiä sukupuolisuhteita sisältävistä teoksista ovat Fjodor Dostojevskin Riivaajat, Ivan Buninin kertomukset, Mihail Sholohovin Hiljaa virtaa Don ja Thomas Hardyn Tessin tarina. Poikkeavien suhteiden propagandaksi voidaan katsoa muun muassa Fjodor Sologubin runo Na sovete, pedofilian ylistykseksi Vladimir Nabokovin Lolita ja kehotukseksi moniavioisuuteen Aleksandr Kuprinin Sulamith.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti