keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Prigozhin aikoo perustaa puolueen

Yksityisarmeija Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin aikoo perustaa "konservatiivisen liikkeen", kertoo verkkolehti The Moscow Times uutissivusto Meduzaan viitaten. "Isänmaallisuutta ja valtiollisuutta" korostavasta hankkeesta voi tulevaisuudessa tulla poliittinen puolue. 

Prigozhin on saanut ajatuksen Aleksei Navalnyilta, jonka kannattajat julkaisevat tutkimuksia virkamiesten korruptiosta. Myös Prigozhinin liikkeen tarkoituksena on arvostella Venäjän viranomaisia ja liikemiehiä.

"Prigozhin oppii nopeasti ja tarttuu uusiin ajatuksiin. Hän voi esittää itsensä tasa-arvoa vaativana kansan miehenä", sanoo yksi Meduzan keskustelukumppaneista. Eliitin vastaisen retoriikan lisäksi Prigozhinin liike hyödyntää revanssihenkistä agendaa: se tulee viljelemään "koston henkeä sotilaallisista epäonnistumisista". "Kuka on syyllinen siihen, ettemme päässeet Kiovaan ja luovutimme Hersonin? Aivan, juuri se eliitti", selittää lähde.

Liikkeen perustamisessa Prigozhinia auttavat Putinia lähellä olevat Kovaltshukin liikemiesveljekset (Mihail ja Juri), joille Wagnerin omistaja on eräänlainen "nuorempi kumppani". Tällä hetkellä he hyödyntävät häntä kamppailussa Pietarin kuvernööriä Aleksandr Beglovia vastaan.

Prigozhin on "Kovaltshukien työkalu" näiden pyrkiessä esittämään Putinille, että heistä voi tulla yksi maan tärkeimmistä poliittisista toimijoista, sanoo lähde. Kovaltshukit työskentelevät Prigozhinin avulla "isänmaallisessa segmentissä" ja pelottelevat ja heikentävät eliittiä, jotta se "ei saisi päähänsä hylätä presidenttiä".

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Prigozhin on ollut jatkuvasti yhteydessä Putiniin ja "voi yrittää vaikuttaa tähän", mutta tiedossa ei ole, onko hän keskustelllut presidentin kanssa poliittisesta urastaan. Putin voi antaa hänelle siihen luvan, koska hänen puolueestaan tulee "ääri-isänmaalliselle enemmistölle suunnattu" projekti, arvioi Kremliä lähellä oleva lähde. Prigozhinin kasvava vaikutusvalta alkaa kuitenkin jo huolestuttaa monia korkeita turvallisuusviranomaisia.

Venäjän eliitti on alkanut pelätä turvallisuutensa puolesta sen jälkeen, kun Prigozhin kehotti aloittamaan "Stalinin vainot" ja "tuhoamaan" raharikkaat. Monet heistä pitävät mahdollisina puhdistuksia ja joukkopidätyksiä. Samalla he ovat huomanneet, että Kreml on kieltäytynyt puolustamasta omiaan.

Politologi Abbas Galljamovin mukaan Prigozhinilla ei ole venäläisille mitään tarjottavaa, koska hänen ideologiansa perustuu paljolti aikaisempaan lännenvastaiseen linjaan. Tämä politiikka on epäonnistunut, ja "jos Putin ei pärjännyt, ei hänen 'kokillakaan' ole mitään mahdollisuuksia".

Sotilaallisen tappion varjo peittää myös Prigozhinin, ja venäläiset ovat saaneet tarpeekseen "vahvasta johtajasta", sanoo politologi. "Prigozhinin tärkein mahdollisuus ei liity vaaleihin, vaan kapinaan, jonka hän voi nostaa Putinin jälkeistä hallitusta vastaan siinä tapauksessa, että Ukrainan kanssa solmitaan 'Venäjälle epäedullinen' rauha. Prigozhin ei pysty saamaan puolelleen enemmistöä, mutta voi yrittää jakaa maan ja johtaa sen vuosia kestävään umpikujaan", toteaa Galljamov.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti