keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Saksassa tutkitaan propagandakeskuksen toimintaa

Saksan poliisi tutkii Berliinin "Venäjä-talon" toimintaa, kertoo verkkolehti The Insider. Maiden välistä kulttuuriyhteistyötä edistämään perustettu tiede- ja kulttuurikeskus on Venäjän hybridisodan, ideologisen propagandan ja Saksan asioihin sekaantumiseen väline. Vastaava laitos on myös Helsingissä.

Berliinin "Venäjä-taloksi" kutsuttu tiede- ja kultturikeskus on Venäjän ulkoministeriön alaisen Rossotrudnitshestvon suurin yksikkö. Venäjä rahoittaa sen toimintaa vuosittain noin kymmenellä miljoonalla dollarilla. Ennen koronapandemiaa keskus järjesti vuosittain 300-400 propagandatilaisuutta ja maksullisia venäjän kielen kursseja, jakoi stipendejä Saksassa asuvien venäläisten opiskeluun Venäjällä ja kustansi nuorisovaltuuskuntien vierailuja. Venäjän hyökättyä Ukrainaan keskus siirsi kielikurssit verkkoon ja lopetti tapahtumien järjestämisen. Berliinin "Venäjä-talo" aktivoitui uudelleen kaksi kuukautta sitten, jolloin se alkoi järjestää ilmaisia neuvostoelokuvien näytöksiä.

Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksella on Berliinissä käytössään 29 000 neliön suuruinen rakennus, jossa on 64 asuntoa. Suurin osa asunnoista on vuokrattu alihintaan saksalaisille yrityksille. Keskuksella on lisäksi saksalais-venäläiselle kulttuuri-instituutille vuokrattu huvila Dresdenissä. Venäjän tilikamarin tarkastuksissa on paljastunut lukuisia taloudellisia väärinkäytöksiä vuosina 2015-2020.

Laitoksen johtajana työskentelee Pavel Izvolski, jonka tiedetään asuneen moskovalaisen MVVKU-sotakoulun asuntolassa. MVVKU:sta valmistuneet työskentelevät usein sotilastiedustelupalvelu GRU:ssa tai ulkomaantiedustelupalvelu SVR:ssä. "Venäjä-talo" on rahoittanut Saksassa asuvaa Maxim Schlundia ja hänen vaimoaan, jotka järjestivät syyskuussa Kölnissä Kremliä tukevan mielenosoituksen. Propagandatilaisuutta käsiteltiin laajasti Venäjän televisiokanavilla, jotka kutsuivat sitä "Saksan kansan joukkomielenosoitukseksi". 

Venäjällä Rostislav Tesljuk-nimisenä sotilasakatemiasta valmistunut Schlund vaimoineen teeskentelee olevansa tavallinen saksalainen ja toimii kommentoijana Rossija 24 -uutiskanavalla. Hän on esiintynyt myös Venäjän uskonnollisen äärioikeiston televisiokanavan omistajan Konstantin Malofejevin rahoittamassa Ukraina-aiheisessa propagandaelokuvassa. Sosiaalisesta mediasta löytyy kuvia Tesljukista mustassa "Olen venäläinen" -T-paidassa, joka on suosittu radikaalien nationalistien keskuudessa. Hänet on tuomittu Venäjällä pahoinpitelystä ja varkaudesta.

Saksan vihreiden kansanedustaja Volker Beck on tehnyt Berliinin syyttäjänvirastolle valituksen "Venäjä-talon" toiminnasta. Hänen mukaansa "on mahdotonta hyväksyä, että organisaatio levittää Saksassa Kremlin propagandaa, kun Ukrainan sodassa kuolee joka päivä ihmisiä".

Entä mitä kuuluu Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukselle Helsingissä? Paikallinen "Venäjä-talo" antoi itsestään elon merkkejä viimeksi lokakuussa, kun se kutsui "energiapulasta kärsiviä" suomalaisia lämmittelemään, juomaan teetä ja katsomaan elokuvia. Näyttää siltä, että "Venäjä-talo" on tänä talvena ollut kylmillään suomalaiskotien asemasta.

Laitoksen johtaja Aleksei Zagrebin väitti marraskuun lopulla tehdyssä "haastattelussa", että he pitävät edelleen yhteyksiä Suomeen soluttautuneisiin Moskovan patriarkaatin pappeihin, Suomen venäjänopettajien yhdistykseen ja Suomen venäläisten taiteilijoiden liittoon. Hänen mukaansa keskus järjestää iltapäivisin "täydennyskoulutusta" venäjänkielisille lapsille sekä kirjallisuusiltamia, joista viimeiset lienee kuitenkin pidetty netissä viime vuoden keväänä. 

Helsingin "Venäjä-talon" seuraava "voimannäyttö" on odotettavissa helmi-maaliskuussa "isänmaan puolustajan päivän" ja naistenpäivän yhteydessä, jolloin on tarkoitus juhlia keskuksen 45-vuotista toimintaa. Neuvostoliiton kulttuuri- ja tiedekeskus Nordensköldinkadulla avattiin tosin jo maaliskuussa 1977, mutta jostain syystä juhlat jäivät viime vuonna pitämättä. Venäjän uutiset suosittelee juhlan ajankohdaksi "isänmaan puolustajan päivää" seuraavaa perjantaita 24. helmikuuta, sillä se sattuu mukavasti yhteen erään toisen vuosipäivän kanssa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti