keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Venäläiset odottavat sodan jatkuvan

86,7 prosenttia venäläisistä odottaa Ukrainan sodan päättyvän seuraavien kahden vuoden aikana, kertoo verkkolehti The Moscow Times. 45 % uskoo sen kestävän puolesta vuodesta vuoteen, 28 % vuodesta kahteen vuotta ja 13 % alle puoli vuotta. Tiedot perustuvat konsulttiryhmä Polilogin tutkimukseen, jonka tuloksia on julkaissut talouslehti Vedomosti.

Suurin osa (noin 70 %) uskoo Krimin ja Venäjän itseensä liittämien muiden Ukrainan alueiden jäävään sodan jälkeen Venäjälle. 32 % odottaa myös muiden Ukrainan alueiden valtaamista. Vain 9 % sanoo kaikkien alueiden palautuvan Ukrainalle.

52 % venäläisistä arvelee, että sota päättyy Venäjä-myönteisen hallinnon pystyttämiseen Ukrainassa. 38 % odottaa Ukrainan "demilitarisointia". Lisäksi 77 % on varmoja, että Venäjän kansainvälinen arvovalta kasvaa sodan jälkeen.

Muutoksiin Venäjän hallinnossa sodan jälkeen uskoo vain 33 % haastatelluista. 54 % arvioi Venäjän yhteiskunnan "lujittuvan". 59 % odottaa Venäjän ja "epäystävällisten" maiden suhteiden palautuvan entiselleen.

Talouspakotteiden myönteisiin vaikutuksiin uskoo 61 % venäläisistä ja kielteisiin 38 %. Suurin osa (72 %) puhuu liiketoiminnan lisääntyneistä mahdollisuuksista pakotteiden seurauksena. 60 % odottaa Venäjän talouden palaavan ennalleen viiden vuoden sisällä ja 75 % uskoo ulkomaisten yritysten tulevan takaisin.

Tutkijoiden mukaan venäläiset näkevät Ukrainan sodan yhä enemmän Venäjän ja lännen välisenä konfliktina. Siksi he uskovat sen jatkuvan pitkään. Tutkimuslaitos Vtsiomin pääjohtajan Valeri Fjodorovin mukaan venäläiset eivät mieti tulevaisuutta eivätkä kaipaa muutoksia maan poliittisessa järjestelmässä. Toistaiseksi kaikki ovat keskittyneet nykypäivään.

Kansalaisyhteiskunnan kehityssäätiön johtajan Konstantin Kostinin mukaan vastaukset kysymyksiin ovat tulevaisuudelle asetettuja toiveita ja odotuksia. Tällä hetkellä venäläiset ovat valmiita hyväksymään vallitsevat olot ja ryhtyvät ajattelemaan muutoksia vasta, kun tilanne on rauhoittunut.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti