torstai 16. helmikuuta 2023

Karjalan elintaso on Venäjän huonoimpia

Ihmisten elämän laatu on Karjalan tasavallassa Venäjän huonoimpia, kertoo petroskoilainen Daily Karelija. Viime vuonna tasavalta oli elämän laadussa 73. sijalla maan 85 alueesta. Edellisvuoteen verrattuna sijoitus laski kaksi pykälää.

Valtion utistoimisto RIA Novostin tekemä luokitus ottaa talouslehti RBK:n mukaan huomioon 67 ihmisten elämän laatua kuvaavaa tekijää. Niitä ovat tulotaso, työllisyys, asuinolosuhteet, turvallisuus, demografinen tilanne, ympäristön tila, terveys ja koulutus, sosiaalinen infrastruktuuri, talouden kehitys jne. Luokituksen laadinnassa on käytetty Venäjän tilastokeskuksen, ministeriöiden, keskuspankin ja muiden avointen lähteiden tietoja.

Listaa johtavat Moskova, Pietari ja Moskovan alue. Huonoimmat pistemäärät saavat Tuva, Ingushia ja Juutalaisten autonominen alue. Luoteis-Venäjällä Karjalaa huonompia ovat vain Nenetsia (75. sija) ja Arkangelin alue (76). Komi on sijalla 69, Vologdan alue 57, Pihkova 56 ja Murmansk 35. Leningradin alue on listalla seitsemännellä sijalla.

Teollisuustuotanto laski viime vuonna Karjalassa 8,6 prosenttia. Tuotannon lasku oli kuudenneksi suurin Venäjän alueiden joukossa. Eniten tuotanto laski Sahalinilla (-23,3 %), Kalugan (19,3 %) ja Kaliningradin alueella (17,6 %).

Keskimääräinen nimellispalkka oli tasavallassa viime vuoden tammi-marraskuussa 54 000 ruplaa eli 684 euroa kuukaudessa. Palkan ostovoima laski vuoden aikana kolme prosenttia. Eläkeläisiä oli Karjalassa tämän vuoden alussa 225 039 henkeä eli noin 43 prosenttia väestöstä. Keskimääräinen eläke on 23 816 ruplaa eli himpun verran yli 300 euroa kuukaudessa.

Venäjän uutiset muistelee, että Karjala oli ennenkin köyhä, mutta ei sen köyhempi kuin muutkaan Venäjän Euroopan-puoleiset alueet pääkaupunkeja lukuun ottamatta. Onkohan jotain tapahtunut, kuten Venäjällä nykyään kysellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti