torstai 9. helmikuuta 2023

Talot sortuvat, vaikka maa ei järise

Venäjällä talot sortuvat ilman maanjäristyksiäkin, kertoo verkkolehti The Insider. Torstaina Novosibirskissa sortuneessa kerrostalossa on kuollut ainakin viisi ihmistä, tiistaina Tulan alueen Jefremovissa menehtyi kahdeksan.

Novosibirskissa sattui torstaiaamuna kaasuräjähdys viisikerroksisessa asuintalossa. Ainakin 30 asuntoa tuhonneen sortuman jälkeen alkoi tulipalo. Uhrien määrä on noussut viiteen, ja yksi heistä on kaksivuotias lapsi. Talosta on evakuoitu 50 ihmistä ja 11 on sairaalassa. 11 ihmisen kohtalo on toistaiseksi tuntematon.

Tiistaina Tulan alueen Jefremovin kaupungissa tapahtuneessa asuintalon kaasuräjähdyksessä on kuollut kahdeksan ihmistä. Raunioiden alla voi olla vielä muitakin.

Viime vuonna Venäjällä sattui asuintaloissa yli 30 kaasuräjähdystä. Niiden syynä ovat infrastruktuurin heikko kunto ja puutteellinen valvonta. Laitteiden kunnosta vastaavat niiden omistajat, eli valvonta on annettu valvottavien tehtäväksi, sanoo kunnallistekniikan asiantuntija Konstantin Krohin.

Venäjän duuma hyväksyi vuonna 2018 ensimmäisessä käsittelyssä lakiehdotuksen, jonka mukaan kaasulaitteiden kunnossapito tulee siirtää huoltoyhtiöiden vastuulle. Tammikuussa 2023 ilmoitettiin, että asiakirja on valmiina toista käsittelyä varten. Turvallisuuden lisäämistä koskevan lainsäädäntötyön asemasta duuman edustajilla on ollut kiire jahdata toisinajattelijoita ja homoja, muistuttaa Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti