sunnuntai 19. helmikuuta 2023

YouTuben kieltäminen on Putinin hyväksyttävänä

Venäjän vallanpitäjät harkitsevat Internet-sensuurin kiristämistä ja videopalvelu YouTuben täydellistä kieltämistä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Uutissivusto Meduzan lähteiden mukaan asia on presidentti Putinin hyväksyttävänä.

Ajatus Venäjän hyökkäyssodan vastustajien käyttämän YouTuben kieltämisestä oli esillä heti sodan alkamisen jälkeen, mutta se ei ole toteutunut Venäjän eliitin erimielisyyden takia. Videopalvelun estämistä kannattaa presidentin hallinnon apulaisjohtaja Aleksei Gromov, joka valvoo muun muassa hallitusta tukevan propagandamedian työtä. "Tietoavaruuden täydellistä hallintaa" vaativat myös turvallisuusviranomaiset.

Meduzan lähteiden mukaan YouTuben kieltämistä vastustaa Sergei Kirijenkon johtama presidentin hallinnon poliittinen ryhmä ja monet hallituksen jäsenet. Heidän argumenttinsa perustuvat siihen, että poliittista sisältöä hakevat ihmiset löytävät sen joka tapauksessa VPN:n avulla. Kielto iskisi sen sijaan videopalvelua käyttäviin tavallisiin venäläisiin ja heidän lapsiinsa. "Mitä tekemistä me voisimme keksiä lapsille?" kysyy yksi Meduzan keskustelukumppaneista. Toisen lähteen mukaan venäläiset palvelut eivät ole vielä valmiita korvaamaan alustaa: "Tämä ärsyttäisi jälleen kerran ihmisiä, mikä on nyt täysin tarpeetonta."

YouTuben estämisen vastustajat ovat tähän saakka pystyneet välittämään perustelunsa Putinille, joka on kutsunut Internetiä länsimaisten tiedustelupalvelujen keksinnöksi ja ehdottanut erillisen suljetun "intranetin" kehittämistä Venäjälle. Viime aikoina on kuitenkin puhuttu yhä enemmän YouTuben kieltämisestä, sanoo lähde erään valtionyhtiön johdosta. Vallanpitäjät ovat aiemmin voineet käyttää videopalvelua oman propagandansa alustana, mutta nyt hallitusta tukevia kanavia suljetaan yksi toisensa jälkeen. "Sulkemisen todennäköisyys on siksi korkea", toteaa Meduzan keskustelukumppani.

Lopullisen päätöksen tekee Putin. Meduzan lähteen mukaan "presidentti ei itse todellakaan käytä YouTubea ja hänellä on huono käsitys siitä, miten se toimii. Esto sopisi kuitenkin hyvin tilanteen kärjistymisen logiikkaan."

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti