keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Venäjä salaa tilastojaan

Venäjän vallanpitäjät laajentavat tilastojen salaamista, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Duuma hyväksyi keskiviikkona lain, joka antaa hallitukselle oikeuden kieltää minkä tahansa tilastotietojen julkaiseminen.

Venäjällä tilastotiedot ovat tähän saakka olleet julkisia. Rajoituksia on voitu asettaa vain pankki-, liike-, vero- tai lääkärinsalaisuuksien julkaisemiselle. Nyt duuman hyväksymä laki mahdollistaa kaikkien valtion tilastokeskus Rosstatin tietojen salaamisen.

Aikaisemmin julkisina pidettyjä tilastotietoja on alettu salata Venäjän hyökkäyssodan alettua. Tulli lakkasi huhtikuussa julkaisemasta vienti- ja tuontitilastoja, ja sen jälkeen myös keskuspankki rajoitti ulkomaankauppaa sekä kulta- ja valuuttavarannon tilaa koskevien tietojen määrää. Energiaministeriön valvontakeskus on lopettanut öljyn tuotanto- ja vientilukujen julkaisemisen. Gazprom toimitti tietoja kaasun tuotannosta ja viennistä koko viime vuoden ajan, mutta salasi ne tammikuussa, kun kaasun vienti putosi alimmilleen sitten 1980-luvun.

Keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina on esittänyt hallitukselle, että ainakin osa taloustilastoista määrättäisiin taas julkisiksi. Tilastojen epävarmuus ja läpinäkyvyyden puute vaikeuttaa Venäjän taloudellisen tilanteen arviointia ja aiheuttaa ongelmia myös järjestelmän sisällä oleville, todetaan keskupankissa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti