maanantai 20. helmikuuta 2023

Aleksei Navalnyi on muuttanut mielensä

Aleksei Navalnyin "helmikuun teeseissä" vaaditaan ensimmäistä kertaa Krimin palauttamista Ukrainalle, kertoo Radio Svoboda. Venäjällä vangitun oppositiojohtajan poliittisena ohjelmana julkaistussa tekstissä kannatetaan myös sotakorvauksia sekä Venäjän Ukrainassa tekemien sotarikosten tutkimista.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin nimissä julkaistu teksti on ajoitettu Venäjän Ukrainaan kohdistaman täysimittaisen hyökkäyksen vuosipäiväksi. Siinä esitetään paluuta maiden vuonna 1991 sopimille rajoille, mikä tarkoittaa Krimin ja muiden Venäjän miehittämien alueiden palauttamista Ukrainalle. Navalnyin mukaan maiden on yhdessä Yhdysvaltojen, EU:n ja Britannian kanssa etsittävä "hyväksyttäviä tapoja korvata Ukrainalle aiheutetut vahingot". Tähän voitaisiin suunnata osa Venäjän öljy- ja kaasutuloista.

Navalnyin mukaan presidentti Putin on käynnistänyt "epäoikeudenmukaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan naurettavilla tekosyillä". Oppositiopoliitikko uskoo, että Putin ei ole onnistunut saamaan venäläisten enemmistön tukea: "Tähän sotaan ei ole juuri lainkaan vapaaehtoisia, joten Putinin armeija luottaa vankeihin ja pakolla mobilisoituihin." Navalnyin mukaan "Venäjä on kärsimässä sotilaallisen tappion".

Navalnyi ei hyväksy Venäjän kansan luonnehdintaa imperialistiseksi ja uskoo, että imperiumin kannattajat voidaan voittaa vapaissa vaaleissa. Hän kannattaa "parlamentaarista tasavaltaa, joka perustuu rehellisillä vaaleilla vaihtuvaan valtaan, riippumattomaan oikeuslaitokseen, federalismiin, paikalliseen itsehallintoon, täydelliseen taloudelliseen vapauteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen". Navalnyin mukaan "Venäjän täytyy olla osa Eurooppaa ja seurata eurooppalaisen kehityksen tietä. Muuta mahdollisuutta meillä ei ole, emmekä sellaista tarvitse."

Navalnyi on pitkään asemoinut itsensä "kansallisdemokraatiksi" puhuessaan muun muassa viisumijärjestelyistä Keski-Aasian maiden kanssa tai arvostellessaan Georgiaa Venäjän hyökätessä maahan vuonna 2008. Navalnyi tuomitsi Krimin miehityksen vuonna 2014, mutta kieltäytyi vaatimasta alueen palauttamista Ukrainalle. Radioasema Eho Moskvylle tuolloin antamassa haastattelussa Navalnyi sanoi, että Krim ei lähitulevaisuudessa palaa Ukrainalle. Tänään julkaistu teksti antaa ymmärtää hänen kantansa muuttuneen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti