lauantai 18. helmikuuta 2023

Ranskalainen kauppaketju tukee Venäjän armeijaa

Ranskalainen kauppaketju Auchan tukee Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, kertoo verkkolehti The Moscow Times. The Insiderin, Le Monden ja Bellingcatin tutkimuksen mukaan yhtiö toimittaa "humanitaarista apua" Venäjän armeijalle ja auttaa viranomaisia värväämään työntekijöitään rintamalle.

Auchanin Pietarin johtaja Natalja Zeltser pyysi viime maaliskuussa kollegoitaan keräämään humanitaarista apua. Hän liitti kirjeeseen luettelon tavaroista, joiden joukossa oli sukkia, savukkeita, tupakansytyttimiä ja parranajokoneita. Kappalemäärien mukaan tavaraa oli riittävästi yhdelle tai kahdelle pataljoonalle. 

"Humanitaarinen apu" naamioitiin kymmenen eri yrityksen ostoksi, mutta logistiikkapäällikkö Elmira Ivanovan mukaan tavarat annettiin ilmaiseksi. Erään työntekijän mukaan Auchanissa kaikille oli selvää, että "avun" kohteena oli "sotilaallinen erikoisoperaatio" Ukrainassa. Asian vahvistaa myös yksi lähetyksen tilanneista yrityksistä. Ne ovat kaikki yhteydessä Pietarin kaupungin liikenneyhtiöön, jonka kerrotaan yhdessä kaupungin liikennekomitean kanssa keränneen puolustusministeriölle 280 tonnia tavaraa eri organisaatioilta.

"Humanitaarista apua Donbasia varten" on kerätty myös Auchanin kauppakeskuksissa Samarassa, Rybinskissä ja Vladimirissa. Yhtiö on lisäksi auttanut Venäjää syksyllä alkaneessa liikekannallepanossa toimittamalla armeijan kutsuntatoimistoille tietoja työntekijöistään. Palvelukseenastumismääräyksiä on jaettu suoraan työpaikalla ja niiden saajille on tarjottu irtisanoutumista.

Auchan on yksi monista ranskalaisyrityksistä, jotka jatkavat toimintaansa Venäjällä maan Ukrainassa käymästä hyökkäyssodasta huolimatta. Sillä on Venäjällä 230 myymälää, jotka tuottavat 10 % yhtiön kansainvälisestä liikevaihdosta eli noin 3,2 miljardia euroa vuodessa.

Venäjän uutiset on aiemmin kirjoittanut ranskalaisesta Bonduellesta, joka on myös toimittanut "humanitaarista apua" Venäjän armeijalle. Suomessa Venäjällä toimivien ranskalaisyritysten boikotointi käy helpoiten kieltäytymällä ostamasta meijerijätti Danonen tuotteita. Sen merkkejä ovat muun muassa Actimel, Activia, Danio, Danonino, DanUp ja Vitalinea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti