maanantai 20. helmikuuta 2023

Petroskoissa protestoidaan äänettä sotaa vastaan

Karjalan tasavallassa etsitään uusia tapoja sensuurin välttämiseksi, kertoo verkkolehti Novaja media. Hiljaisuudessa ilmaistu sodanvastainen mielipide voi olla ääneen lausuttua näkyvämpi.

Viime vuoden helmi-maaliskuussa Petroskoissa pidätettiin joukoittain kansalaisaktivisteja. Poliisi partioi mielenosoituspaikkoina tunnetuilla Studentsheski-bulevardilla ja Kirovin aukiolla ja veivät mukanaan kaikki julisteita kantaneet.

Kun Venäjän vallanpitäjät ottivat käyttöön rangaistukset "armeijan halventamisesta", poliisi alkoi pidättää jopa niitä, jotka menivät kadulle ilman julisteita. Pidätettyjen määrä nousi nopeasti kymmeniin. Poliisi ei yleensä pystynyt esittämään kenellekään syytettä, mutta poikkeustoimet pakottivat Venäjän hyökkäyssodan vastustajat luopumaan julkisista mielenilmaisuista. Niiden tilalle ovat tulleet äänettömät, mutta vähintään yhtä näkyvät vastalauseet.

Muutaman päivän ajaksi Petroskoi täyttyi japanilaisista paperilinnuista. Aluksi niitä oli kaupungin puistoissa ja aukioilla ja myöhemmin niitä ilmestyi keskustan kaduille ja pihoille. Paperista taivutetuista "kurjista" tuli Karjalan pääkaupungissa hiljaisen vastarinnan ilmaus.

Paperilintuja taitellut soittimien tekijä Vitali Novitski kertoo vapisseen joka päivä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. "Halusin tehdä jotain luovaa tukahduttaakseni pelon itsessäni. Kerran istuimme työpajassamme ja päätimme ryhtyä taittelemaan paperista kurkia. Tunsimme olomme heti vähän paremmaksi." Vitali ja hänen ystävänsä ripustivat kuukauden aikana Petroskoihin yli tuhat paperilintua, jotka Venäjällä tunnetaan sodanvastaisena symbolina.

Novitski pitää toimintaansa epäpoliittisena, mutta kirjailija ja bloggari Sergei Filenko tunnisti siinä kansalaisvastarinnan ilmaisun. Poliisi pidätti Filenkon maaliskuun alussa hiljaisessa mielenosoituksessa Petroskoin pääaukiolla, ja samana päivänä hän tuli tyttärensä kanssa origamityöpajaan. He alkoivat ripustaa kurkia kaduille, puistoihin ja metsäpolkujen varsille, ja vaikka monet niistä revittiin pois nopeasti, jotkut niistä säilyivät pitkään.

Filenko joutui syksyllä pakenemaan Suomeen, josta hän on anonut poliittista turvapaikkaa. Mukaansa hän otti yhden tyttärensä taittelemista paperilinnuista. Sitä ennen hän oli saanut kaksi oikeuden määrämää sakkoa "Venäjän armeijan halventamisesta". Jokaiseen maksamaansa viiden tuhannen ruplan seteliin Filenko jätti pasifistisia viestejä.

Kansalaisaktivisti Anna L. ehti matkustaa Brasiliaan ilman oikeudenkäyntiä, mutta "protestirahoista" tuli yksi hänen hiljaisen vastarintansa muodoista. Teini-ikäisen tyttären nivelreumasta kärsivä äiti ei uskaltanut joutua pidätetyksi, mutta hän liimasi kaupungille itse tekemiään julisteita. Sittemmin Anna hankki leiman ja alkoi jättää viestejä seteleihin. Hän ei usko tämän muuttaneen mitään, mutta se auttoi häntä henkisesti maasta poistumiseen saakka.

Tämän vuoden helmikuun alussa Äänisen Petroskoinlahdelle ilmestyi valtava kuva Pablo Picasson kyyhkysestä, joka on ehkä 1900-luvun tunnetuin rauhan symboli. Ystäviensä kanssa kuvan tehneen valokuvaaja Igor Podgornyin mukaan hän oli saanut innoituksensa suomalaiselta, joka piirtää talvisin villieläimiä jäälle tavallisen lapion avulla.

Podgornyi kertoo päättäneensä kokeilla ystäviensä kanssa jotain vastaavaa, ja valinta osui Picasson kyyhkyseen pitkälti sen yksinkertaisuuden takia. Kukaan niistä, jotka jäljensivät espanjalaistaiteilijan piirroksen Äänisen jäälle, ei ollut koskaan aikaisemmin tehnyt mitään vastaavaa.

Noin sata metriä pitkän rauhankyyhyksen piirtäminen vei Podgornyilta ja hänen ystäviltään vähän yli tunnin. He tekivät kuvan ääriviivat tavallisella lumilapiolla jään pinnalle, vaikka sopivaa säätä jouduttiinkin jonkin verran odottamaan.

Podgornyi otti tuloksesta valokuvan ja julkaisi sen sosiaalisessa mediassa. Jo samana iltana rauhankyyhky levisi tuhansille sivuille eri puolille maailmaa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti