torstai 23. helmikuuta 2023

Propagandajuhlan jälkeen

Putinin juhlatilaisuuteen Luzhnikissa oli määrätty 70 % Moskovan julkisten alojen työntekijöistä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Yleisölle oli luvattu leipää ja sirkushuveja, mutta presidentin hurraahuudot jäivät saamatta.

Luzhnikin stadionilla keskiviikkona järjestetyssä konsertissa "isänmaallisuutta" ja tukea vallanpitäjille osoittivat julkisten alojen työntekijät, opiskelijat ja maksettu yleisö. Verkkolehden haltuunsa saaman kirjeenvaihdon mukaan valtion virastot oli määrätty lähettämään konserttiin 70 % henkilökunnastaan. Tiedon vahvistaa lähde Moskovan kaupunginhallituksessa. 

Rosatomin tytäryhtiölle Grinatomille oli annettu 150 hengen kiintiö, ja mukaan käskettiin ottamaan sukulaisia ja tuttavia. Vastaavan määräyksen oli saanut Krost-konsernin johto. Luzhnikiin tuotiin myös opiskelijoita Moskovan korkeakouluista sekä yli sata opiskelijaa Jaroslavlista ja Ivanovosto.

"En oikeastaan halunnut lähteä konserttiin, mutta ainakin näen stadionin. En ole koskaan ollut täällä aikaisemmin", sanoi eräs julkisen alan työntekijä Moscow Timesille. "Meidän oli tultava, emmekä voineet asialle mitään. Vallanpitäjät käyttävät tätä propagandavälineenä. En menisi tapahtumaan vapaaehtoisesti", kertoi toinen konserttiin osallistunut valtion virkailija.

Sosiaalisessa mediassa juhlatilaisuuteen osallistumisesta tarjottiin 500 ruplan palkkiota. Ihmisiä ei houkuteltu niinkään Putinilla, vaan Filipp Kirkorovin, Stas Mihailovin, Klava Kokan, Polina Gagarinan, Ruki Verhin ja Grigori Lepsin kaltaisten tunnettujen esiintyjien nimillä. Konsertissa näistä artisteista nähtiin kuitenkin vain Leps.

Katsojia motivoivat myös ilmainen ruoka, opiskelijoiden vapauttaminen tunneilta ja rästitenteistä sekä konsertissa jaetut esineet. Stadionin jokainen istuin oli varustettu Venäjän lipulla, ja pakkasen takia ihmisille jaettiin peittoja.

Tilaisuuden osanottajia oli kielletty keskustelemasta toimittajien kanssa. Tarvittaessa heidän oli käsketty sanoa tulleensa konsertiin "sydämen käskystä". Ulkopuolisten pääsy stadionille oli käytännössä estetty, sillä halukkaiden oli lähetettävä kuvat passeistaan turvallisuuspalvelun tarkastettavaksi.

Moskovan poliisin mukaan tapahtumaan osallistui yli 200 000 ihmistä. Stadionille tultaessa kaikille tehtiin tiukat turvatarkastukset. Luzhnikin katon alla päivysti tarkka-ampuja ja lähistölle sijoitettiin ilmatorjuntajärjestelmä.

Putinin puhe ei näytä herättäneen suurta innostusta sen enempää yleisössä kuin sodan kannattajissa. Tapahtumassa ei nähty yhtään korkea-arvoista virkamiestä tai muuta Venäjän eliitin edustajaa. Väkijoukko ei myöskään tukenut Putinia, joka odotti kuulevansa kolme hurraahuutoa viisiminuuttisen puheensa lopuksi.

Kuvassa karjaa ajetaan aitaukseen vartiomiesten tarkkailun alaisena.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti