keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Sodasta kieltäytyviä vankeja uhkaillaan uusilla tuomioilla

Venäjän vankiloissa vankeja uhkaillaan uusilla tuomioilla, jos he eivät suostu liittymään yksityisarmeja Wagneriin, kertoo uutissivusto Agentstvo. Tutkintavankiloissa pidätetyille luvataan vapautusta syytteistä, jos he lähtevät Ukrainaan.

Juristi Jana Gelmel sanoo, että vankeja on uhkailtu Samaran ja Rostovin alueiden, Krasnodarin aluepiirin ja Pohjois-Kaukasian vankiloissa. Sisäasiainministeriön tai turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijät lupaavat ottaa esille 10-20 vuotta vanhoja tapauksia, jos vangit kieltäytyvät lähtemästä sotimaan. Ihmisoikeusaktivisti Oksana Asaulenko kertoo vastaavista tapauksista Permin aluepiirissä.

Uudet rekrytointimenetelmät johtuvat siitä, että vankeja, jotka haluaisivat liittyä yksityisarmeija Wagneriin, on nyt paljon vähemmän kuin viime vuoden kesällä ja syksyllä. Tähän ovat syynä vankiloihin kantautuneet tiedot kuolleista ja haavoittuneista.

Vankeja värvätään nyt etupäässä Ukrainan rajan lähellä sijaitsevilla Brjanskin, Kurskin, Belgorodin, Voronezhin ja Rostovin alueilla, joista heidät voidaan kuljettaa nopeasti rintamalle. Ainakin kahden alueen tutkintavankiloissa pidätetyille on luvattu vapautusta syytteistä, jos he suostuvat liittymään Wagneriin.

Yhdysvaltojen mukaan Wagnerilla on 50 000 sotilasta, joista 40 000 on vankeja. Kansalaisjärjestö Rus sidjashtshajan johtaja Olga Romanova kertoi tammikuun lopussa, että rintamalla on enää noin 10 000 Wagneriin värvättyä vankia. Loput on tapettu tai he ovat haavoittuneet, kadonneet, karanneet tai antautuneet.

PS: Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin on ilmoittanut vankien värväämisen lopettamisesta.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti