sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Prigozhin suljettiin ulos Venäjän propagandakanavilta

Jevgeni Prigozhinin media-aktiivisuus on ylittänyt Venäjän puolustusministeriön kärsivällisyyden, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Armeijan johtoa klovneiksi kutsunut yksityisarmeija Wagnerin johtaja on suljettu ulos valtion television propagandalähetyksistä.

Kremliä kannattava politologi Sergei Markov sanoo, että valtion televisiokanavat on käsketty olemaan mainitsematta Prigozhinia lähetyksissään ja muissa julkaisuissaan. Asian vahvistaa Wagnerin epävirallinen kanava Grey Zone. Se on julkaissut puolustusministeriön asiakirjan, jossa pyydetään olemaan siteeraamatta Prigozhinin lausuntoja sodan kulusta. Kiellon piiriin kuuluu myös yksityisarmeija Wagner. Valtion tiedotusvälineitä kehoitetaan kertomaan, että taisteluja Ukrainassa käyvät "hyökkäysjoukot", "venäläiset laskuvarjojoukot" jne.

Venäjän hyökkäyssodassa epäonnistunut puolustusministeri Sergei Shoigu on saanut voiton Kremlin virkakoneiston taistelussa Prigozhinia vastaan. Hän on vienyt Wagnerilta myös mahdollisuuden rekrytoida joukkoihinsa vankeja. Nyt värväystä hoitaa puolustusministeriö itse.

Soledarin valtauksella kehuskelleen Prigozhinin pr-toiminta on huolestuttanut armeijaa. Hän nousi tammikuussa ensimmäisen kerran kymmenen lehdistössä eniten mainitun henkilön joukkoon, kun taas Shoigu putosi pois kärkikympistä.

Venäjän puolustusministeriön ja Prigozhinin välinen konflikti on jatkunut Putinin Syyrian-sodasta lähtien, ja sen huipentuma oli Wagnerin tappio Deir ez-Zorin kaupungin lähellä. Vahvistamattomien tietojen mukaan puolustusministeriö ei tunnustanut omakseen Conocon öljynjalostamoa kohti matkalla ollutta yksikköä, minkä johdosta sadat Wagner-sotilaat saivat surmansa Yhdysvaltojen tykistö- ja helikopteri-iskuissa.

Prigozhinin ja Tshetshenian johtajan Ramzan Kadyrovin nousu alkoi viime vuonna herättää kasvavaa huolta Venäjän eliitissä. Bloombergin lähteiden mukaan pelkoa aiheuttivat varsinkin Prigozhinin julkiset kehoitukset "Stalinin vainoihin" sotaa laiskasti tukevia liikemiehiä kohtaan.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti