torstai 23. helmikuuta 2023

Karjalan metsäteollisuuden tilanne on "kriittinen"

Karjalan metsäteollisuuden kannattavuus on laskenut "kriittiselle tasolle", kertoo talouslehti RBK. Tasavallan hallituksen mukaan syinä ovat pakotteet ja etäisyys Aasian markkinoista.

Karjalan tasavallan hallituksen kokouksessa puhuneen ministeri Andrei Karpilovitshin mukaan viime vuosi oli pakotteiden takia erittäin vaikea alueen metsäteollisuudelle. Yritykset ovat joutuneet talous- ja rahoitusvaikeuksiin EU-markkinoiden menetyksen ja investointihankkeisiin tarvittavien tuontikoneiden ja -laitteiden puutteen takia.

Karpilovitshin mukaan puutuotteiden alhaiset hinnat koti- ja ulkomailla sekä etäisyys uusista (lue: Aasian) markkinoista ovat laskeneet yritysten kannattavuuden "kriittiselle tasolle". Karjalassa ongelma on erityisen ajankohtainen. Suurin osa puunjalostusyrityksistä kuitenkin jatkaa toimintaansa ja on pystynyt säilyttämään työvoimansa, sanoo ministeri.

Hakkuiden määrä laski Karjalassa viime vuonna 21,8 % yhteensä 6,3 miljoonaan kuutiometriin. Jalostetun puun tuotanto väheni 18,8 % ja sellu- ja paperiteollisuuden 3 %. Laskua oli eniten sahatavaran ja polttoainepellettien tuotannossa. Paperisäkkien ja kassien tuotanto kasvoi samaan aikaan 7,7 %.

Tasavallan päämies Artur Parfentshikov panee toivonsa kotimaisen kysynnän kasvuun ja puun jalostusasteen lisäämiseen. Karjala sekä Arkangelin, Novgorodin ja Vologdan alueet esittivät viime vuoden lopulla yhteisen vetoomuksen pääministeri Mihail Mishustinille metsäteollisuuden tukemiseksi. Putin lupasi helmikuussa kuljetustukia, lykkäyksiä metsäpalstojen vuokranmaksuun ja puutalojen rakentamiseen tarkoittujen asuntolainojen kaltaisia keinoja kysynnän lisäämiseksi.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti