maanantai 13. helmikuuta 2023

Sensuurivirasto otti käyttöön uuden valvontaohjelman

Venäjän sensuurivirasto Roskomnadzor on ottanut käyttöön uuden valvontaohjelman, kertoo verkkolehti The Insider. Okulus-niminen järjestelmä etsii "kiellettyä" sisältöä Internetissä olevista valokuvista ja videoista. Aiemmin viraston työntekijät ovat tehneet työn käsin.

Ohjelman kehittäjän mukaan Okulus on jo aloittanut "lainrikkomusten" etsimisen Internetistä, ja "se suorittaa sille annetut tehtävät täysimääräisesti". Ohjelma tunnistaa "kielletyt" kuvat ja symbolit, kohtaukset ja toiminnot ja pystyy analysoimaan valokuvien ja videoiden tekstejä. Se havaitsee automaattisesti "ekstremistiset aiheet, kehotukset laittomiin joukkokokouksiin, huumeita kannattavan sisällön, HLBT-propagandan jne."

Talouslehti Vedomosti kertoo, että ohjelman kehittely alkoi vuonna 2021. Sen suunnitteluun myönnettiin aluksi 15 miljoonaa ja myöhemmin 57,7 miljoonaa ruplaa. Internetin valvontajärjestelmän arvioidaan maksavan kokonaisuudessaan noin 1,5 miljardia ruplaa eli reilut 19 miljoonaa euroa.

Vuonna 2019 Venäjällä estettiin useita satoja Internet-aineistoja, vuonna 2020 noin 1500 ja vuonna 2021 noin 7000. Viime vuonna poistettiin tai estettiin yli 100 000 "vääriä tietoja" sisältävää materiaalia. Valvontajärjestelmän kehittäjän mukaan "Venäjän-vastaisten lähteiden käytetyimpiä työkaluja on visuaalinen sisältö, joka pystyy tekemään suuremman vaikutuksen käyttäjien tunteisiin".

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti